the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. China
  5. Archi-Union Architects
  6. 2010
  7. Can Cube / Archi-Union Architects

Can Cube / Archi-Union Architects

  • 00:00 - 27 October, 2010
Can Cube / Archi-Union Architects
Can Cube / Archi-Union Architects, © Sheng Zhonghai
© Sheng Zhonghai

© Sheng Zhonghai © Sheng Zhonghai + 10

  • Architects

    Archi Union Architects Inc
  • Location

    Shanghai, China
  • Area

    1000.0 m2
  • Project Year

  • Photographs

Text description provided by the architects. Can Cube’s facade is a system of aluminium carbonated drink cans which are enclosed in an aluminium frame. The façade saves the energy wasted during recycling processes by reusing the cans in their current form, without the need for recycling or further processes. For more about this sustainable mixed-use design, photographs and drawings, following the break.

© Sheng Zhonghai
© Sheng Zhonghai

Archi Union’s sustainable mixed-use Can Cube design is an innovative residential and office building, located in Shanghai. By utilizing several ecological and renewable systems the building is highly efficient and sustainable. The entrance level and below ground level are both occupied by office space, while levels two and three are recreational and private living quarters. At the entrance is a gradually recessed garden, leading to the basement level. A bridge connects the foot of the garden to the first floor level.


Enclosing them in an aluminium frame keeps the structure light and easily adjustable by its occupants. Window-sash type sections within the façade provide the user with full control of sunlight/daylight in all seasons. The façade works alongside underground heating and cooling devices, rainwater filtration and solar energy systems, which all provide more efficiency and minimize the wastage of energy.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Can Cube / Archi-Union Architects" 27 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Sheng Zhonghai

Can Cube / Archi Union Architects