the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Brazil
  5. CoDA arquitetos
  6. 2011
  7. Fabrika Filmes Headquarters / CoDA arquitetos

Fabrika Filmes Headquarters / CoDA arquitetos

  • 17:00 - 12 January, 2018
Fabrika Filmes Headquarters / CoDA arquitetos
Fabrika Filmes Headquarters / CoDA arquitetos, © Joana França
© Joana França

© Joana França © Joana França © Joana França © Joana França + 53

  • Architects

  • Location

    SIA trecho 17, rua 40, lotes 125/145, Brasília-DF - Brasil
  • Architect in Charge

    Alberto Uno
  • Area

    1700.0 m2
  • Project Year

    2011
  • Photographs

  • Authors

    Gabriel Nogueira, Guilherme Araujo e Pedro Grilo
  • Collaborators

    Thiago Turchi, Daniel Brito, Brunno de Sá
  • Landscape

    Quinta, Paula Farage, Viridiana Goulart
  • Mechanical Engineer

    Paulo Resende
  • Concrete Project

    ProEst, eng. Vladmir Barbán, eng. Yasser Vasconcellos
  • Steel Project

    Medabil
  • Compatibility

    CoDA Arquitetos
  • Project Facilities

    Projet
  • Acoustic Project

    Luís Fernando Cysne
  • Lighting Technician

    Dessine / TC iluminação
  • More Specs Less Specs
© Joana França
© Joana França

Archictecture of shared spaces

 The project for Fabrika Filmes’s new headquarters emerges from a core challenge: to create a concise and flexible building, adapted to the needs of a video production company and its partners. A careful analysis of the previous headquarters was crucial for creating a blueprint of their requirements, to allow a smooth transfer and also the company’s future expansion. In order to do that, not only the functions and distribution of main areas were considered, but also the dynamic way of working and strong social interaction existent within the production company: mobility and constant transformation and intense meeting of people in the communal spaces within a well-defined hierarchy of hubs.

© Aníbal Fontoura
© Aníbal Fontoura

The plot, located in the new part of the Industrial Area of Brasilia, SIA (Setor de Indústrias e Abastecimento) also posed its challenge. If, on the one hand, it is commonplace to face the urban context as a dialogue and motivation element for the first architectural decisions, what can one say about a plot in which an urban context is virtually inexistent? This was precisely the case of this new area of SIA, created from a government incentive program, where urbanism was done alongside with the construction of most buildings. Thus, the initial context of this plot to be taken into account was basically the few existent elements: orientation, main winds and the distant presence of Estrutural express way, one of the city’s main express ways.

© Joana França
© Joana França
© Joana França
© Joana França

Firstly, the studio was positioned at the back part of the lot, taking the most advantage of the restraining required by the city law and leaving a 3,8 mt side track for vehicle circulation. The areas next to the studio, as well as the editing and staff centers, should surround it, but that placement would impair the groundfloor common areas circulation. In order to solve that, it was decided to use the underground, as the legislation allows full occupation, making the groundfloor semi-subterranean with its accesses on the floor below. The studio attached areas and the staff center may then surround it. The editing center is located at the front part underground, a well-fit position considering the necessity of controlling natural lighting and ventilation for technical purposes such as calibrating colors and blocking noises.

© Joana França
© Joana França

As the construction area took about 80% of the underground, natural lighting and ventilation became major concerns, for what steam outlets and light entries were placed wherever possible, like the one under the bench on the groundfloor. Strategically set to stimulate social interaction outside the building, it also ensures a well-ventilated and enlightened underground. For the light restricted areas, a large cutout was made on the ground, giving the underground users a direct contact with the outside. A large green wall comes out from below Fabrika’s main entrance, signing the presence of life in the beneath it. This is, afterall, the place where people work most of the time, including into the night shifts. At those times, the distinction between day and night is fundamental, hence the natural light in the common areas. 

Section AA
Section AA

The studio’s location positioned the vertical circulation by its side, at the central area, rather than at the front part of the lot, a more obvious option. The upper floors (office area) were, therefore, divided in two, which led to a better stratification, increasing space flexibility and usage. That enabled layout variations on the floors destinated for rent and commercial partners. Besides, the central top-down open space provides visual connection between the different areas and floors, providind more casual meetings and reinforcing the company’s social environment.

© Joana França
© Joana França

The resulting atrium is the exception space in Fabrika’s headquarters, and also where the flow of people starts. Its full-height ceiling  integrates the aerial walkways to the vertical circulation, links visually the social and restricted functions in a permanent way and intersects the metallic structure’s continuous modulation. The movement on the two office floors and the groundfloor can be noticed, especially by the intense presence of glass as much in the east and west façades as on the ceiling, elevator closures, stairways and walkways between the two sides of the building.

© Joana França
© Joana França

In order to strengthen the dynamism of this space an unusual plastic resource has been used: the regularity caused by the atrium perfect square shape – constituted by sixteen 120 x 120 cm cement boards – and the glass cladding ceiling mirroring the floor modulation is broken by the walkways connecting the building. One can imagine a twisted cube, like a backbone, creating imaginary voids square from the square cutouts rotated above the walkways. This effect is reinforced by wooden arrangement touched by light, both in the ceiling as in the walkways’s floors.

© Joana França
© Joana França

The pedestrian access route has been set from the lot’s front entrance to the central atrium on the groundfloor by extending a black marquee from the studio’s concrete structure forward. This design provides coverage to the pedestrian access all the way long, at the same time that it sets a symbolic gesture: the studio reaches for the city, inviting visitors to access the building.

© Joana França
© Joana França

The office floors (second and third) fulfill the project requirements related to flexibility, for what a common area (bathrooms, cleaning storages and dining rooms) column was created facing the central atrium, leaving space for the offices at the main span. This free span was made possible by the use of  metallic structure, capable of reaching 10,8 mts in a cross span, and raised-floor, enabling quick layout changes. Setting exclusive shafts for logical and electrical installations was essential since it allows recabling the whole building as needed.

© Joana França
© Joana França

The offices’s form also benefits from cross-ventilation and great presence of natural light, dismissing quite some artificial light and ventilation devices. The balconies, generous living spaces amongst the offices, connect to the dining rooms and atrium walkways, closing up this area’s composition. This auxiliary structure, that overhangs 1,8 mts from the metallic structure, links the whole building length through the east façade, protected by perforated metal sheets.

© Joana França
© Joana França

View the complete gallery

About this office
CoDA arquitetos
Office
Cite: "Fabrika Filmes Headquarters / CoDA arquitetos" 12 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806045/fabrika-filmes-headquarters-coda-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.