We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Brincante Institute / Bernardes Arquitetura

Brincante Institute / Bernardes Arquitetura

© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti+ 18

São Paulo, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area:  342
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Leonardo Finotti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hormann, Abividro, Cia da Iluminação, Isofibras, Jansen + SC esquadrias, Líder Móveis especiais, Tecnosystem, Zanchet
  • Design Team:Thiago Bernardes, Dante Furlan, Rafael Oliveira, Maria Vittoria Oliveira, Marcelo Dondo, Ana Paula Endo, Mary Helle Moda e Flavio Faggion
  • Air Conditioning:Tottal Tecnologia Térmica
  • Acoustics:Acústica e Sônica
  • Cenotechnics:AtendTudo
  • Construction Company:Alfama Construtora
  • Foundations:Appogeo
  • Electrical And Hydraulic Installations:Smart Service
  • Structural Project:LHG Engenharia
  • Landscaping:Cenário Paisagismo
  • Lighting Design:Foco Iluminação
  • Cenotechnics Support And Sponsorship:Instituto Alfa
  • City:São Paulo
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. The program of the new headquarters of the Brincante Institute includes an auditorium for approximately 80 people, a rehearsal room, an administrative area, and enough storage room for musical instruments, costumes and props. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The architectural concept emphasizes direct communication between the building and the street, strengthening its relationship to the neighborhood, Vila Madalena, where the Institute has been located for decades. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section AA
Section AA

At street level, the transition between public and private spaces occurs through vertical wooden brise-soleils that aim at exposing pedestrians to the cultural environment within the Institute. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The main entrance creates a flexible open space where the box-office and an access tunnel to the auditorium are located. The helical staircase on the left side connects three levels: ground floor, mezzanine and upper deck. 

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The mezzanine serves as a transition and gathering space connected to the auditorium. It also serves as an extension of the ground floor foyer, allowing direct access to the seats located on the upper level and to a bridge created over the stage area. This bridge expands the capacity of the auditorium and enables artistic interventions in two levels while giving access to a garden on the back of the stage.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
Section BB
Section BB
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The upper deck is composed of meeting and dressing rooms, office and small kitchen, and a multipurpose room, which opens up to a large glass window that is partially shaded by the wooden skin of the building and by the slanted roof.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:São Paulo, São Paulo, Brazil

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Brincante Institute / Bernardes Arquitetura" [ Instituto Brincante / Bernardes Arquitetura] 01 May 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/805701/brincante-institute-bernardes-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.