Zoom image | View original size
The starting point for this task was a typical challenge in Oslo: densification in an area of existing single family houses. The plot was a lovely old garden, but a flat terrain and a relatively tight situation gave a limited view. It was important for us to preserve much of the garden for outdoor use, but also as a natural quality to the enjoyment of residents, both outside and inside. Therefore, the ground floor has a relatively limited footprint, while the larger upper floor cantilevers out creating covered outdoor areas. The house is broken up into smaller volumes to adapt to the relatively tight situation and the scale of the surrounding buildings.  As an addition to the garden, and as compensation for the reduced view, the project creates an inner landscape, a sequence of rooms with varying scale and use, different degrees of transparency and privacy, changing views and light conditions. The central double height living room is the heart of the house and connects all the rooms and areas. The room is surrounded in first floor by lobby, kitchen and dining room, and the garden with its various outdoor areas. View more View full description
Share Share