Zoom image | View original size
A dense forest opens to a dune valley. Sunlight casts shadows of branches and leaves against tree trunks. In the distance, a golfer walks through the empty surreal landscape. This unique environment – trees, light and dunes – influences the design of “villa Meijendel” in such a way as if it has sculpted the house. This in concrete constructed house is literally built into the dunes. The entrance is on the midlevel, where an office and two bedrooms are situated. The next level opens to a huge living room and kitchen. On ground level are a wellness room and the master bedroom. Encapsulated in the dune is a garage and technical room. The concrete construction of the villa establishes the vigorous character of the house. All materials are unpolished: concrete, steal, wood, burned wood and anodised aluminium. They refer to the unspoiled landscape. The burned wood at the exterior, and the wood used for the ceiling of the main space is Douglas-Fir, a specific wood type growing in coastal areas. In the flat sawn pieces used for the interior of the house, the wood exhibits wild grain patterns. The burning procedure, influenced by Japanese tradition, conserves the wood in a particular way. The blackened façade seems to change by the light. Sometimes the house is almost invisible against the dark edge of the forest, sometimes it sparkles in the sunlight because of the glittering charred wood as such forming a background for the play of shadows of tree trunks and branches. The villa hides and reveals itself in the landscape. View more View full description
Share Share