the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visual Arts Center
  4. Spain
  5. José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez
  6. 2015
  7. House-Palace for Art Center Hernandez Quero / José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez

House-Palace for Art Center Hernandez Quero / José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez

  • 00:00 - 1 December, 2016
House-Palace for Art Center Hernandez Quero / José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez
House-Palace for Art Center Hernandez Quero  / José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 32

  • Construction Company

    Nacimiento empresa constructora y mediambiental
  • Head of Work Phase 1 & Technical Architect

    Enrique Villoslada
  • Head of Work Phase 2 & Technical Architect

    Antonio Eneas Ruiz
  • Promoter

    Ayuntamiento de Motril
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas
© Javier Callejas

Text description provided by the architects. This Art Center in the city of Motril is dedicated to the exhibition and dissemination of the work of the Granada painter José Hernández Quero. For its headquarters has been rehabilitated the house belonged to the family Ruiz de Castro, one of the most important families from Motril of century XVII linked to the sugar past of the town, which supposed to recover for the city one of the few examples that are conserved of Civil architecture palace of all that existed. The main façade is of Neoclassical style and highlights the gallery of arches between pilasters of the last floor as a typical element of the local Granada architecture.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

After several years since the execution of a consolidation works, it is decided to use the building as an Art Center.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The proposal as a space configured around the shell of the original facade and a central courtyard not as represented as mimetic element of the original patio but as a spatial and luminous reinterpretation of it. It is a "patio of light", a suspended glass cube that allows to visualize, to intuit, to circulate and to illuminate around him.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

The proposal develops this functional program:

Ground floor, gathering place and services: From the place of entrance the control serves as membrane of access to the "patio of light". This floods the common reception room with a dim light and frames certain canvases of the original wall. From the patio you can access the Temporary Exhibitions Hall where works belonging to the artist's private collection are located, and temporary exhibitions will be housed.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

Lofty floor, exhibition spaces of the permanent collection: The first floor is distributed around the "patio of light", an element that spatially links all the building  and acts as a filter of natural light to the permanent exhibition areas. Around the patio a series of rooms of different sizes illuminated by him and the original hollows of the facade canvas.

Comparisons of Plans
Comparisons of Plans

Tower , the bibliographical archive of the artist: On the second floor we find the bibliographic archive where the documentary collections of the artist can be accessed.

Ground Floor
Ground Floor

The new access to the Center of Art has been raised from a small square generated by the demolition of an adjoining building next to the market of supplies of the city. This façade has been executed with the same materials as the rest of the rehabilitation, but without resorting to formal mimicry and endowing it with an element of great symbolic value, such as the imposing sculptural cover cast in bronze, recreating the engraving titled “Lying Lady" , One of the most intimate works of the artist whose work and legacy was destined the rehabilitated building.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez
Office
Cite: "House-Palace for Art Center Hernandez Quero / José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez" 01 Dec 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800609/house-palace-for-art-center-hernandez-quero-jose-luis-lopez-siles-y-francisco-moreno-martinez/> ISSN 0719-8884