All
Projects
Products
Events
Competitions

Shoji Screen House / Yoshiaki Yamashita

Shoji Screen House / Yoshiaki Yamashita

© Eiji Tomita © Eiji Tomita © Eiji Tomita © Eiji Tomita + 38

Houses  · 
Osaka, Japan
  • Structural Engineer

    Yoshiki Mondo
  • Constructor

    Egawa Kenchiku
  • Site area

    66.06 m2
More Specs Less Specs
© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

Text description provided by the architects. This house is in Osaka city, the back of the Karahori shopping district. This site of the only 66 square meters is located in the place where entered 30m the alley from the road.

Alley width is about 2m.

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

Site is a corner lot in contact with the crank. On the south side of the site, there is stone wall exceeds the height 4m and 2 or 3-story house has been built on it. Also other three sides of the site has surrounded by a three-story building.

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

Standing on the site, I felt like being in the bottom of a well. First, I tried to capture the stone walls in the house.

Floor Plans + Elevations
Floor Plans + Elevations

But it was rejected to the client. Because they're not good at small animals and insects. So, direction of the design was headed to the Urban Housing that is completely contained inside.

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

But I wanted to be left a little relationship with the surroundings. I was allowed to extend the alley in this house and placed glass-walled entrance, glass-walled light garden and glass-walled sanitary space ahead of the approach (the wall mirror has emphasized the depth).

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

They upon entering the low-ceilinged entrance, then high ceilings and spacious space will greet them.

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

There is no window in the two sides facing the street.(see the appearance)

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

Private space spacious has adopted the light from three light yard provided inside of the outer wall.

Sections
Sections

Although especially large fixed window is facing the service Terrace, I chose the abstract light (rather than show a embodying, such as the laundry) by paste the Japanese paper in the window over the entire surface.

In the night, the silhouette of bamboo planted outside is reflected on this screen.

© Eiji Tomita
© Eiji Tomita

There is a square window on top of the light garden next the entrance, also this window is affixed Japanese paper to hide the outside view. The traditional materials of Japan "Japanese paper" has created an abstract and modern space.  As not "Shoji Joinery" but "Shoji Screen"

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Shoji Screen House / Yoshiaki Yamashita" 30 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/800478/shoji-screen-house-yoshiaki-yamashita/> ISSN 0719-8884
© Eiji Tomita

屏风住宅 / Yoshiaki Yamashita

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.