Zoom image | View original size
Designed on an awkward 700m² residual site this modern 4 bedroom house is planned as a village around a central courtyard with multiple “situations” and living arrangements. The north and south wings are both autonomous with their own living and sleeping areas. These can be reconfigured in various ways through sliding partitions to accommodate the changing needs of multi-adulted family. As in most African homesteads the kitchen and “Leifo” or hearth occupies the central position and is common to all.   The existing slope of the site is employed to re-create a landscape of caves as are found in the nearby hills at the Cradle of Humankind. This is achieved through several split levels and overlapping/overlooking spaces with cracks in the surfaces that allow in light, air and views of the immediate and distant context. Large glass openings foldaway to further enhance the cave-like inhabitation.   View more View full description
Share Share