the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Bus Station
  4. Germany
  5. Werner Sobek
  6. 2014
  7. ZOB Esslingen / Werner Sobek

ZOB Esslingen / Werner Sobek

  • 05:00 - 6 November, 2016
ZOB Esslingen / Werner Sobek
ZOB Esslingen / Werner Sobek, © Zooey Braun
© Zooey Braun

© Zooey Braun   © Zooey Braun   © Zooey Braun   © Zooey Braun   + 17

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Text description provided by the architects. Werner Sobek was the winner of a competition for the redesign of Esslingen`s bus station. The central bus station of Esslingen was architecturally improved through a new canopy. Werner Sobek designed a curved canopy which is derived from the topography of the surrounding landscape. Through bulging on the long sides, the roofed area opens up to the surrounding landscape of vineyards and hills. The roof structure stands on single steel columns. The structure is made of a curved steel grid with the basic structure of a triangle. The cladding is done with triangle shaped glass panels which have the same dimensions as the basic structure of the grid. The use of opaque and transparent glass panels respectively provides perfect conditions for the people waiting under the roof. The covered area always receives natural light. At the same time glare and overheating during summer time are avoided.

© Zooey Braun
© Zooey Braun
Site Plan
Site Plan
© Zooey Braun
© Zooey Braun

Product Description. The use of steel in the load bearing structure was a quintessential prerequisite for the realization of such a light-weight, wide-spanning structure. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun
Diagram
Diagram
© Zooey Braun
© Zooey Braun

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Werner Sobek
Office
Cite: "ZOB Esslingen / Werner Sobek" 06 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798613/zob-esslingen-werner-sobek/> ISSN 0719-8884
© Zooey Braun

埃斯林根汽车站 / Werner Sobek

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.