Zoom image | View original size
The R01 villa is an energy self-sufficient, two story building which is designed as a family's second house. Simple but attractive spaces, Taleghan lake view from all around the villa, conformity with site, location and climate and using clean energy are the most discussed points of the house. Flexibility and simplicity are the main design policies of the project. The owner’s most wanted concept was to have a wide view over the lake which is located in the north of the site, to overcome the climate conditions and privacy: very cold weather in winter. Simple yet most sufficient methods have been chosen: the building has been designed as a big eye, facing the lake. To achieve this, an opening has been added to the villa’s cubic form and the northern side is fully covered with glass. To overcome cold winters of the Taleghan area, floor heating system has been laid all over the place, even in the balcony. The southern wall hosts minimum possible number of windows in order to create maximum privacy for the residents. Increasing the inner privacy, poplar trees are planted to block the view from outside to inside. View more View full description
Share Share