All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Campus
  4. Sweden
  5. Snøhetta
  6. 2015
  7. MAX IV / Snøhetta + FOJAB arkitekter

MAX IV / Snøhetta + FOJAB arkitekter

  • 02:00 - 26 August, 2016
MAX IV / Snøhetta + FOJAB arkitekter
MAX IV / Snøhetta + FOJAB arkitekter, © Felix Gerlach
© Felix Gerlach

Courtesy of Snøhetta © Felix Gerlach Courtesy of Snøhetta Courtesy of Snøhetta + 44

    • Total Contractor

      Peab Sverige AB
    • Commission in charge

      Janis Kursis
    • Design

      Greger Dahlström
    • Assisting Architects

      Göran Hellquist and Jonas Ruthblad
    • More Specs Less Specs
    Courtesy of Snøhetta
    Courtesy of Snøhetta

    Text description provided by the architects. BUILDING DESIGN by FOJAB arkitekter

    When electrons accelerated close to the speed of light are forced to change course from its linear direction, they release energy which transforms to soft and hard x-rays – synchrotron light – that can be used for examination of the material characteristics on molecule level. This kind of radiation was first observed in an accelerator at the laboratories of General Electrics at the end of the 1940s. The technique was further developed at Stanford University at the beginning of the 1950s. The first storage ring for synchrotron light in Sweden was MAX I built in the middle of the 1980s. The storage rings MAX II and MAX II were taken in use in 1996 and 2006. Today there are about 50 synchrotron light laboratories world-wide.

    Section Render
    Section Render
    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach

    In 2009 Lund University decided to build a new laboratory, MAX IV, and prepared documents for public tender. A consortium of the contractor Peab and the real estate company Wihlborgs won the tender and formed the real estate company ML4 for the construction and letting of the laboratory to Lund University. Five architects were invited to compete for the design of the buildings and the landscape. In the autumn 2010 FOJAB architects were commissioned the design of the buildings. Snøhetta architects were commissioned the design of landscape. Both architects have worked closely together to achieve a symbiotic relation between landscape and buildings.

    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach

    MAX IV differs from other similar facilities by its extremely low emittance and focused electron ray. Electrons are accelerated in a subterranean linear tunnel and then led up to two different types of storage rings, 1.5 GeV and 3 GeV, on the ground the level. When the synchrotron light is produced by changing its course it is led along beamlines where particular wave lengths are selected for the examination of test samples in different experiment stations.

    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach
    Section Render
    Section Render

    Good architecture is recognized by a seemingly uncomplicated correlation between form and function. When organizing and designing the MAX IV facility we have focused on the researchers’ functional requirements and the characteristics of the location. The aim is that the high technology process of the facility is reflected by the exterior as well as the interior design.

    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach

    MAX IV is a huge laboratory in constant development and change. All different building parts and units of the facility have their own specific requirements with regard to function, extent and life length. Some buildings and building parts are tailor made for their specific purposes, while others are given a more or less general design. Most units must be prepared for a wide range of ever changing functional requirements. First step of the de¬sign process was to map and define the specific requirements. Next step was to form an architectural language with the aim of giving the facility a distinct identity and a sustain¬able overall expression that allows changes and modifications for future use.

    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach

    Three building typologies were defined: the large storage ring with its experiment hall, the office building of five floors, and finally, the other buildings. With the development of the facility, synchrotron beam lines from the storage ring and experiment hutches will gradually be added around the experiment hall. The ex¬tent of these additions can only be defined by the future development of the facility. The upper parts of the experiment hall and the office building are not expected to undergo changes or additions. The other buildings consist of the small experiment hall and buildings for technical support facilities, which have a great potential for change.

    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach
    Ground Floor Plan
    Ground Floor Plan
    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach

    Good architecture is also recognized by a design idea that puts its spell on the whole project, landscape, exterior and interior design. The cooperation between Snøhetta and FOJAB has resulted in a symbiotic relation between landscape, exterior building design and interior building design.

    The brushed aluminium of the large experiment hall, the white clad office building with its sun shading device, the white concrete facades and the waving landscape constitute a clear and lasting image for the MAX IV facility. Detail design started in July 2010. Construction started in June 2011, and was completed in June 2015. The facility was inaugurated in June 2016. Environmental Certification: Sweden's first office building classed with BREEAM-SE – Level Excellent, EU Green Building – Level Gold and Miljöbyggnad Guld. MAX IV was awarded the Best Futura Project at MIPIM 2014.

    © Felix Gerlach
    © Felix Gerlach

    LANDSCAPE by Snøhetta

    Since 2011, Snøhetta has been working on the development of a unique landscape design for the MAX IV Laboratory. MAX IV is a national laboratory operated jointly by the Swedish Research Council and Lund University. The synchrotron facility is created by FOJAB architects, and Snøhetta has designed the 19 hectares landscape park. MAX IV was officially opened on June 21st 2016.

    Site Plan
    Site Plan

    The landscape design is based on a set of unique parameters to support the performance of the laboratory research, including measures such as mitigating ground vibrations from nearby highways, storm water management, and meeting the city’s ambitious sustainability goals.

    Courtesy of Snøhetta
    Courtesy of Snøhetta

    The MAX IV is the first part of a larger transformation of the area northeast of Lund aiming to turn agricultural land into a ‘Science City’. The creation of a new, green public park rather than a fenced, introverted research center makes a difference in the public realm. The MAX IV site is a green site, and the image of the meadow vegetation on sloping hills as a recreational area is setting a new standard for research facilities’ outdoor areas. MAX IV has been a collaborative process together with the client, consultants and construction developer.

    Courtesy of Snøhetta
    Courtesy of Snøhetta

    The development of the landscape architecture design is based on four important criteria:

    1 – Mitigating ground vibrations: Testing led by researchers and engineers revealed that traffic on the neighboring highway (E22) was causing ground vibrations that could influence the experiments in the laboratories. By creating slopes and a more chaotic surface, the amount of ground vibrations has been reduced.

    Courtesy of Snøhetta
    Courtesy of Snøhetta

    2 – Mass balance: With focus on optimizing the reuse of the excavated masses on site, a cut and fill strategy was employed. This secures the option of reversing the land to agricultural use when the synchrotron is no longer on site. By uploading the digital 3D model directly into the GPS-controlled bulldozers, we were able to relocate the masses to their final position in one operations, and no masses were transported off site.

    Courtesy of Snøhetta
    Courtesy of Snøhetta

    3 – Storm water management: The city planning department of Lund restricts the quantity of water permitted to run into the city’s pipelines, and water management inside the site’s boundaries. Dry and wet ponds are therefore designed for both the 1-year and the 100-year storm water.

    Diagram
    Diagram
    Diagram
    Diagram
    Diagram
    Diagram

    4 – Plant selection and maintenance: The discovery of the nearby natural reserve area at Kungsmarken made it possible to use a selection of natural species by harvesting hay and spreading it on the new, hilly landscape. The maintenance strategy includes a combination of grazing sheep and conventional machines suitable for meadow-land. 

    Courtesy of Snøhetta
    Courtesy of Snøhetta

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "MAX IV / Snøhetta + FOJAB arkitekter" 26 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794060/max-iv-fojab-arkitekter-plus-snohetta/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.