All
Projects
Products
Events
Competitions

Pajarera House / Catalina Patiño + Viviana Peña

Pajarera House / Catalina Patiño + Viviana Peña

© Isaac Ramírez © Isaac Ramírez © Isaac Ramírez © Isaac Ramírez + 32

Houses  · 
Retiro, Colombia
  • Architects Authors of this architecture project Catalina Patiño , Viviana Peña
  • Area Area of this architecture project
    120.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Arkos, Caja de Colores, Dell Anno, Delta Light, Do Design
  • Architecture Office

    Ctrl G
  • Team

    Juan David Vargas, Luisa Amaya
  • Construction

    Lucas Álvarez, Carlos Serna, Héctor Palacio
  • Photographs

  • Ligthting design

    Do Design (Tatiana Montoya)
  • Structural design

    Rodrigo Arenas (Conconcreto)
  • Hydro-sanitary design

    Nelson González
  • Elevation

    2450m
More Specs Less Specs
© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez

Pajarera House is located on the top of the south-eastern hillside of the Aburrá Valley, in the Loma del Escobero (outskirts of Medellín). The house is in the middle of a hilly, woody and green landscape. 

© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez
Plan
Plan
© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez

The plot where the house is placed is very sloped, with many large native trees and views to the valley of San Nicolas (a high valley in the Central Andes Mountains in Colombia). The plot bought by the clients (a young couple, friends of the architects) had an artificial terrace: usually an ideal place to build a house. One of the main ideas of the project was to build the house elsewhere, because the artificial terrace was the only horizontal area of the plot, hence perfect for taking a sunbath, playing soccer or having a barbecue or a picnic.

Section
Section

The house rests on a large reinforced concrete pillar on the sloped of a mountain which resembles a palafito or a stilt house. This arrangement allows plants to grow and water to pass under the house.

© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez
Plan
Plan
© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez

The house is an amplified version of a birdhouse. It is in the middle of the trees, raised from the ground and protected by branches and leaves. The landscape can only be seen through the leaves of the nearest trees.

Section
Section

The access to the house is by the artificial terrace through a long and narrow bridge that connects to the social area: kitchen, dining and living room, and then goes out to a small balcony that hovers over a forest. Thus, the bridge that gives access to the house becomes the balcony that extends the building towards the woods.

© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Pajarera House / Catalina Patiño + Viviana Peña" 08 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790917/pajarera-house-catalina-patino-plus-viviana-pena/> ISSN 0719-8884
© Isaac Ramírez

哥伦比亚Pajarera住宅/ Catalina Patiño + Viviana Peña

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.