Zoom image | View original size
Dr. Danielle Brassard has long dreamt of opening her own public dermatology clinic in Montréal. To meet the needs of clients who deal with eczema, psoriasis, hives and other skin conditions linked to stress, the future clinic must welcome patients in a comforting atmosphere. Her vision for the space is unlike the model of traditional medical clinics, which are often gloomy places where the comfort and well-being of the patients and professionals are relegated to the sidelines in favor of technical requirements. To turn her vision into reality, she contacted Laurent McComber in September 2014 from the architectural firm L. McComber. Gloomy to glowingLight, a critical ingredient of many dermatological treatments, is the starting point from which the project evolves. Despite its large windows facing east onto Avenir Boulevard and south onto the Montmorency metro station parking lot, the former paediatric clinic that occupied this space was dark and uninspiring. The position of the waiting room in the centre, with windowless examination rooms surrounding it, shut clients off from the outside world and its views and natural light. To make the most of the large openings, the entire office was transformed into an open-plan space with translucent elements serving different functions within the clinic, letting the abundant natural light filter in all around. The ceiling, covered wall to wall in acoustic tiles, was exposed to make the area feel more spacious. View more View full description
Share Share