All
Projects
Products
Events
Competitions

Capilla San Bernardo / Nicolás Campodonico

Capilla San Bernardo / Nicolás Campodonico

Courtesy of Nicolás Campodónico Courtesy of Nicolás Campodónico Courtesy of Nicolás Campodónico Courtesy of Nicolás Campodónico + 27

Chapel  · 
La Playosa, Argentina
  • Architects Authors of this architecture project Nicolás Campodonico
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2015
  • Architect collaborators

    Martin Lavayén, Soledad Cugno, Virginia Theilig, Gabriel Stivala, Tomás Balparda, Pablo Taberna, Gastón Kibysz
  • Liturgical advice

    Don Ambrogio Malacarne, Arq. Roberto Paoli, Arq. Gustavo Carabajal
  • Structural Advice

    Ing. Carlos Geremía
  • Construction

    Arq. Jerónimo Silva
  • Video editing

    Fernando Romero de Toma
  • Site area

    10.000 m2
More Specs Less Specs
Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico

Text description provided by the architects. Located in the Pampa plains, in the east of the province of Cordoba, Saint Bernard´s Chapel (the local patron saint) rises in a small grove, originally occupied by a rural house and its yards, both dismantled in order to reuse their materials, especially its one-hundred-year-old bricks. The site does not have electricity or any other utilities; nature imposes its own conditions. 

Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico

   In the limit between the trees and the open country, the chapel´s volume opens up towards the sun, capturing the natural light of the sunset in the interior. Outside, a vertical and a horizontal poles are placed separately and projected towards the interior. As a result, every day all year round, the shadow of these, slides along the curved interior, finishing its tour overlapping with each other. 

Plan
Plan
Section
Section
Elevation
Elevation

   Currently we all know Jesus Christ only carried the transverse pole on his back on his way to Gólgotha. The crucifixion is conceptually completed with the reunion of both poles, recreating the cross. Every day, the shadows of the poles make their way separately, just as in the “Via Crusis”, to finally meet and recreate the cross, not a symbolic cross but a ritual one, where the Passion happens again every day thanks to the sun, acquiring a cosmic dimension. 

Courtesy of Nicolás Campodónico
Courtesy of Nicolás Campodónico
Diagram
Diagram

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: La Playosa, Córdoba, Argentina

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Capilla San Bernardo / Nicolás Campodonico" 19 May 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/787710/capilla-san-bernardo-nicolas-campodonico/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Nicolás Campodónico

阿根廷圣 Bernardo 礼拜堂 / Nicolás Campodonico

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.