Zoom image | View original size
The Cut-away Roof House is an addition to a semi-detached interwar house on Sydney's lower north shore. Sited in an undulating suburban landscape of tile and tin roofs, the project is a contemporary timber clad 2 storey addition. The original semi-detached house is left intact while the rear addition comprises an unconventional pitched-roof form. A large section is cut-away from the roof bringing light deep into the house, leaving a simple C-shaped plan with a courtyard in the middle. The living dining and kitchen spaces are arranged around the courtyard on the ground floor, while the bedroom looks over the roof to the garden beyond. The spaces around the courtyard each differ in section and volume. The play on suburban shapes and language creates a spatially diverse array of rooms, each with a different orientation to the courtyard. View more View full description
Share Share