Zoom image | View original size
The project involved a small, inter-war semi-detached house which despite the local council’s Heritage B grading, appeared to have very few significant features or attributes. From the outset, this posed challenges to achieving the client’s enthusiastic brief. The planning restraints meant that the option of a two level rear extension was not achievable and the client’s brief had to be slightly condensed and adapted yet still attain the functional necessities they required – master bedroom with ensuite and walk in robe, second bedroom, office, bathroom, separate laundry, kitchen with walk in pantry and a spacious open plan living and dining area. The 1980’s alteration and addition, undertaken many years ago, were removed and the new 2015 version was introduced. One item which was imperative to the client’s brief was the view to the back garden. With a higher than usual ceiling and double stacking, glazed steel framed sliding doors, an unimpeded view was achieved. It looks like there is nothing beyond the hallway when looking from the entry with these doors open. An internal courtyard provides a peaceful point of interest to the kitchen area as well as enabling cross ventilation to a room which commonly suffers from an inability to accomplish this. The entry and beginning of the new area of the dwelling is unassuming, satisfying the heritage requirements through being recessed from the front facade yet clearly defining the location of the entrance with a new dark burnt ash timber wall. This contrasts the continuation of the existing white cement bagged brickwork finish to the front façade. View more View full description
Share Share