Zoom image | View original size
The Romsdal Folk Museum is an architectonic attraction and a treasured landmark that embodies the history and identity of the entire region. Our intention in this project was to let the structure signal its meaning and function through an architectural expression and the use of local materials. The scale of the building refers to the urbanity and morphology of the town. The overall layout of the museum grounds the connections to the town by linking different surrounding areas in an overall plan where all circulation is linked in a unified structure. The project conveys an open and progressive attitude that makes diverse utilization possible. The Museum design approach is rooted in rationality and sustainability. The plan geometry is deceptively simple, the characteristic angled shapes are limited to the roof and the external wall, making the circulation and internal organisation clear and flexible. The public areas are clearly separated from the administration wing, which is located on both the ground and first floor. Exhibition rooms, the auditorium and the library are all placed on the ground floor to increase flexibility and user experience. The transparency of the reception room permits supporting internal and external activities. Large sliding doors separate the permanent and temporary exhibition areas, giving the curators the ability to combine or separate the spaces. The archives and workshops are located on the basement level, with the vertical circulation of large items facilitated by a large goods lift. View more View full description
Share Share