Zoom image | View original size
Cuyperspassage is the name of the new tunnel at Amsterdam Central Station that connects the city and the waters of the IJ-river. Since the end of 2015 it has been used by large numbers of cyclists, some 15,000 daily, and pedestrians 24 hours a day. This ‘slow traffic corridor’ was exactly what many users of the city felt was lacking. What once was by necessity a left or right turn is now, at long last, straight ahead. The tunnel is clad on one side by nearly 80,000 Delft Blue tiles: a true Dutch spectacle at a central spot in Amsterdam. A clear divisionThe tunnel is 110 metres long, ten metres wide and three metres high. Its design makes a clear division between the two modes of travel. By making the pedestrian level appreciably higher than the cycleway, pedestrians know where they have to be and feel safe there. Cyclists enjoy the spatial sensation of a rapid through route, accompanied by a continuous run of LED lamps along the raised edge of the footpath. The pedestrian path has a smooth finish of handmade glazed ceramic tiles. The cycleway by contrast has a rougher, open finish of black sound-absorbing asphalt and steel gratings. This is to enhance user comfort, given the tunnel’s concrete structure and great length. The gratings are impossible to litter with posters and flyers and their open structure reduces the risk of graffiti. View more View full description
Share Share