All
Projects
Products
Events
Competitions

Apartment Joaquim / RSRG Arquitetos

Apartment Joaquim / RSRG Arquitetos

© Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente © Fran Parente + 28

São Paulo, Brazil
  • Architects: RSRG Arquitetos
  • Area Area of this architecture project Area: 79.0 sqm
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs photographs: Fran Parente
© Fran Parente
© Fran Parente

Text description provided by the architects. Apto. Joaquim takes place in an old 50’s building, located at Sao Paulo’s neighborhood, Pinheiros. It’s a simple 3 storey construction with commercial purpose at the ground floor. The apartment itself has 79 sq. meters and 2 small balconies.

Floor Plan
Floor Plan

The renovation main principles were bringing sun light to the whole environment and creating a natural flow between spaces. Increase the headroom and volume by taking away the original ceiling and giving sight to the roof structure were the project high points. The renovation works lasted 4 months.

© Fran Parente
© Fran Parente

After the demolition of some walls and placement of metallic structural reinforcements, the apartment layout turned almost completely free of physical boundaries. After the application of the wooden floor, two volumes were added to the project, a blue box and a hydraulic box.

© Fran Parente
© Fran Parente

The blue box is the only colored architectural element and separates the suite/room from the remaining spaces. It doesn’t go throughout the whole headroom, giving space for the wind and sunlight to freely spread, generating a dynamic dialogue with the old wood structure. This volume contains the suite’s cabinet as well, and can be accessed from multiple sides: general use face the corridor and the owner’s private clothes face the suite. The lavatory (sink and mirror) is placed inside the room and outside the private bathroom in order to bring a more intimate touch to the bath tub. This solution optimizes the space use. An open cabinet goes alongside the lavatory and almost joins the Silestone sink top, establishing a slight and detailed composition.

Detail
Detail

The hydraulic white box is composed by a dish cabinet, a glass separated lavabo and the suite’s bathroom, where a lovely wooden bath tub is set up. Since the building is old and doesn’t have a modern gas system, a metallic 5000L boiler was added above the bathroom, providing hot water to the apartment. The vast living room has a dining table, social area and a small office, where the owner works and writes her poems at weekends.

© Fran Parente
© Fran Parente

The TV room can be used as guest room and contains the owner’s extensive book collection set on the main wall, for she is an editor at a book company. The kitchen and laundry are composed by white furniture and white ceramic tiles, creating a bright room. The oven balcony has no boundaries and gives direct visual connection to the dining table, intensifying the uses and integrating spaces.

© Fran Parente
© Fran Parente

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: R. Joaquim Antunes - Pinheiros, São Paulo - SP, Brazil

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment Joaquim / RSRG Arquitetos" 06 Jan 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779856/apartment-joaquim-rsrg-arquitetos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.