Zoom image | View original size
Steven Holl Architects has unveiled their design for a new public library and museum in a developing area of Shenzhen, China. With the goal of creating a public space with two buildings connected below the plaza level, the massing concept is based on a three-part removal. While the design did win the most votes from the jury in the overall competition, city officials chose a different scheme to continue with. From the museum’s horizontal mass, which follows the optimal museum typology for optimal light and circulation, the volume of the library is subtracted to create the central museum courtyard and a figural shape for the library. Similarly, “from the central body of the library, the mechanical book [stack] leaves a clear glass void cut marking the double front entrances facing east and west.” View more View full description
Share Share