All
Projects
Products
Events
Competitions

Steven Holl Architects Unveil Proposal for Shenzhen Art Museum and Library

Steven Holl Architects Unveil Proposal for Shenzhen Art Museum and Library

Steven Holl Architects has unveiled their design for a new public library and museum in a developing area of Shenzhen, China. With the goal of creating a public space with two buildings connected below the plaza level, the massing concept is based on a three-part removal. While the design did win the most votes from the jury in the overall competition, city officials chose a different scheme to continue with.

© Steven Holl Architects © Steven Holl Architects © Steven Holl Architects © Steven Holl Architects + 22

© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

From the museum’s horizontal mass, which follows the optimal museum typology for optimal light and circulation, the volume of the library is subtracted to create the central museum courtyard and a figural shape for the library.

Similarly, “from the central body of the library, the mechanical book [stack] leaves a clear glass void cut marking the double front entrances facing east and west.”

© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

The shape of the library is derived from the “Pot-ear” walls of Lingnan architecture, creating a relationship with the sky and ground and marking the library as a contrast to the surrounding rectangular neighborhood.

© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

Overall, the design involves a great deal of natural lighting and additionally incorporates solar photovoltaic cells into the museum’s roof, which are tilted at an optimal southern-facing angle to collect 99 percent of the energy need to operate the buildings.

© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

Continuing on a trend of environmentalism, rainwater on both the museum and the library’s roof is collected and recycled in the plaza’s reflecting pools and fountains. Geothermal cooling and radiant flooring bring the entire complex to a LEED Platinum rating.

© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

Learn more about the project here.

News via Steven Holl Architects.

Project gallery

See all Show less
About this author
Cite: Sabrina Santos. "Steven Holl Architects Unveil Proposal for Shenzhen Art Museum and Library" 21 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/779043/steven-holl-architects-unveil-proposal-for-shenzhen-museum-and-library/> ISSN 0719-8884
Read comments
© Steven Holl Architects

斯蒂芬·霍尔建筑事务所公布了他们深圳艺术博物馆和图书馆的设计方案

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.