the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. Buero Wagner
  6. 2015
  7. Waschhaus / Buero Wagner

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Waschhaus / Buero Wagner

  • 22:00 - 25 December, 2015
Waschhaus / Buero Wagner
Waschhaus / Buero Wagner, © F. Löchner
© F. Löchner

© F. Löchner © F. Löchner © F. Löchner © F. Löchner + 13

© F. Löchner
© F. Löchner

Text description provided by the architects. One of the oldest pilgrimage sites in Bavaria can be found on the east bank of the Ammersee, the monastery Andechs. As a commodity of the Benedictine abbey Saint Bonifaz in Munich, the monastery ensures the financial basis of the abbey’s pastoral, social and cultural work - according to the credo “ora et labora - pray and work.” With the renovation of the estate’s old washhouse, located between Florianstadl and the butchery, the workshop, laundry and monastery distillery, which are accommodated inside the building, could be modernized and reorganized according to their current requirements. 

Detail
Detail

Two apartments, an office as well as various communal rooms and storage spaces were rearranged inside the historic premise. Despite of the poor and severely remodelled building structure much of the former washhouse could be preserved and carefully integrated into the new design concept. The material and color selection of all architectural additions was based on the existing structure. White as the base hue in combination with the “color” of untreated materials was chosen as a recurrent theme:

© F. Löchner
© F. Löchner

The interior features oak flooring and stairs, as well as white walls and fixtures creating a bright and light environment. Genuine details such as vaulted ceilings in the apartments and the distillery, the rough quarry stone brickwork or refurbished interior doors and windows reflect the identity and history of the building. The exterior was handled with equally sensitive care subjecting the cubature and façade to only minimal changes. Plane tiles, copper, wood and manually-applied plaster preserve the building’s original character integrating it smoothly into the surrounding ensemble.

© F. Löchner
© F. Löchner

 

 

View the complete gallery

Cite: "Waschhaus / Buero Wagner" 25 Dec 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/778899/waschhaus-buero-wagner/> ISSN 0719-8884