the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Tailored design Lab
  6. 2014
  7. A Gabled Roof in Kawagoe / Tailored design Lab

A Gabled Roof in Kawagoe / Tailored design Lab

  • 20:00 - 21 October, 2015
A Gabled Roof in Kawagoe / Tailored design Lab
A Gabled Roof in Kawagoe / Tailored design Lab, © Yuji Nishijima
© Yuji Nishijima

© Yuji Nishijima © Yuji Nishijima © Yuji Nishijima © Yuji Nishijima + 20

© Yuji Nishijima
© Yuji Nishijima

Text description provided by the architects. An active family, who loves gardening and playing outdoors, encountered a plot of land in a rural landscape located 20 minutes away from the city-center by car. The area is in a relatively new housing development in a developing suburban area, and its surrounding environment includes extensive fields and farmhouses. This site belongs to a regulated planning area, meaning that an unobstructed view of the landscape is guaranteed unless city planning regulations are changed.

A Gabled Roof in Kawagoe / Tailored design Lab, © Yuji Nishijima
© Yuji Nishijima

In studying the situation, it did not seem appropriate to create an elaborate and complex design that would be more suitable to a modern high-density urban environment. Instead, the most compelling solution in how to effectively incorporate the landscape would be to provide a design that opens up to and takes advantage of the surrounding elements. In the design, a large roof frames the landscape and shelters the family below. An open living room is placed in the southern portion of this 8.19m square area; contrastingly, the private spaces such as bedrooms, lavatories, and storage are allocated to the north portion. This planning creates gradual and continuous layers of privacy, connecting the front farm, garden, terrace, doma-space, and the open living space through to the children’s room.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

A 45-degree pitched roof is selected to create a large interior space and an efficient structure. The roof rests on a simple 105x105mm wooden framework and is made of 2x12 rafters spaced 455mm apart, and uses structural plywood for earthquake-resistance. A fully glassed gable allows dynamic views to the rural landscape. The roof and its structural directionality emphasize the perspective from north to south.

© Yuji Nishijima
© Yuji Nishijima

A chimney-shaped space extends out of the large roof making a ventilation tower named “Kaze no Ma” (space of wind). This was inspired by a small village I saw in Africa. As warm air rises and escapes through the high window, fresh air is pulled into the interior through windows on the ground floor. A black paint on the chimney’s interior promotes this ventilation cycle.

Section
Section

Drivers travelling along the front road often look at this house with fascination. People passing by greet the family and a local farmer regularly visits to share her harvested fresh vegetables. This large roof house is gradually contributing to the building of new relationships between the people in the area. We hope it will continue to provide a space for the making of many good memories in the future.

© Yuji Nishijima
© Yuji Nishijima

View the complete gallery

About this office
Tailored design Lab
Office
Cite: "A Gabled Roof in Kawagoe / Tailored design Lab" 21 Oct 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/775667/a-gabled-roof-in-kawagoe-tailored-design-lab/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.