Zoom image | View original size
"Each part of the construction should have its own beauty and power. The house was designed as if the Structural work would have existed for some time and the Interior outfitting come only now. The thereby arose 'in between rooms' give the house its openness.” The building site is overgrown with natural wooded undergrowth on a steeply inclined hillside with a wide prospect over the flat valley of the River Rhine as far as Basle. In earlier times grapevines were cultivated on the sun-facing hillside. The client’s wish is for an affordable house with small rooms, but which nevertheless interact with the unspoiled countryside via large windows. Based on this topography, two terracing walls – that simultaneously create a tamed territory – form the basic structure of the house, and anchor it in the hillside. The lower wall creates a courtyard in front of the house. A large opening in it leads to the garage and the workshop. Following line of the hillside around the terracing walls one comes to the upper entrance and bedroom storey. At this point the second terracing wall creates a space for the entrance area, leading into the house beneath the cantilevered roof and creating a line of sight out through the other side back out into the countryside. This wall runs through the entire house, constituting its backbone. Ancillary rooms such as the wardrobe and changing room are arranged behind the untreated exposed-concrete wall on the hillside. Bedrooms and the bathroom are arranged out towards the valley, separated by light pine-chipboard walls. Concrete steps inserted into the wall lead up to the open-plan living and dining room above. A terrace juts out in front of this storey, whilst the same wall forms the back that stabilises the open-plan space. Two large openings lead through to the rear spatial layer with the kitchen and ancillary rooms, making the hillside behind the house tangible. View more View full description
Share Share