Zoom image | View original size
Atelier Novembre delivers a social platform in Palaiseau   The architectural firm has just finished constructing a 3,400m² social platform grouping together several social service offices on the same site. The main challenge of this social platform in Palaiseau was to give social workers in different departments a pleasant, shared environment to work in, and the serenity to receive visitors with very demanding social issues. Two factors profoundly influenced the architectural side of the project: the conservation of a former police station with a surface area of 160m², the presence of which should not skew the perception of this platform; then the preservation of a thriving plot of vegetation situated at the other end of the site, at the bottom of the sloping plot. A line was therefore drawn between these two anchor points, to balance the levels, the dynamics strengthened by the site's incline. The horizontal nature of this base gives the building as a whole a tranquil serenity, which is essential for receiving visitors who are facing difficulties. This detachment also reaffirms the presence of the social platform from the perspective of the adjacent roads. View more View full description
Share Share