Zoom image | View original size
Gijs Van Vaerenbergh, an artistic collaboration between architects Pieterjan Gijs and Arnout Van Vaerenbergh, have created a labyrinthine intervention at the heart of the c-mine arts centre in Genk, Belgium. The development of this sculptural-spatial intervention has its foundations in the artists' interest in fundamental architectural typologies; earlier installations of theirs have been based on structures like the city gate, the bridge, the wall, and the dome. Here, the "age-old" form of the labyrinth" is explored as a spatial experience in a unique composition of wall and void. Standing at 37.5 metres square and weighing a total of 186 tons, the 5mm thick steel plates have been geometrically hollowed to create a collection of frames. The designers state that through a "monotonous succession of high corridors, the viewer is confronted with openings that reveal what is on the other side of the walls." Seen from certain perspectives, the cut-put frames are "fragmentary, whereas from other viewpoints the entire cut-out shape is revealed." Some of the frames also open onto the surrounding environment, which become points of orientation throughout the journey. View more View full description
Share Share