All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Vale de Margem / Marlene Uldschmidt

House in Vale de Margem / Marlene Uldschmidt

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 34

Houses  · 
Pêra, Portugal
  • architects Authors of this architecture project Marlene Uldschmidt
  • Area Area of this architecture project
    120.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • architects

  • location

    Rua de Vale de Margem Seixosas, 8365-023 Pêra, Portugal
  • Architect in Charge

    Marlene Uldschmidt
  • Design Team

    Maurícia Bento
  • area

    120.0 sqm
  • photographs

  • Structure

    Protecna Engineering Team
  • Carpentry

    Equipa Quatro, Comércio e Construcões, Lda.
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. House in Vale de Margem is a single storey farmhouse located in a rural part of the Algarve, an extremely sensitive area to work in as part of the land is classified Agricultural Protection Zone. The studio believed that the intervention should be balanced harmoniously and above all integrated with the surroundingopen countryside.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Casa Vale de Margem features an extension to a traditional Portuguese farmhouse with its typically small rooms and openings. In order to create spaces flooded with light and air a white contemporary building as an additional wing was created to take advantage of the open aspect to the west.

Floor Plan
Floor Plan

The challenging topography of the site was integrated into the concept at an early stage by creating several layers inside the building which connect the open plan spaces.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A long external retaining wall wraps a protective cloak around the main building, mimicking the topography and makes the transition between the land and the building. This is detached from the wall to enhance its strong appearance and strengthen the movement towards the view into the valley beyond.

Section
Section

Large glazed sliding elements connect the fluid open plan interior with the contrastingly rugged external areas. The wall was constructed using stone that had been excavated during the build process. To balance the simple white walls natural materials like locally sourced clay tiles were used referencing the original farmhouse floor and roof.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Vale de Margem / Marlene Uldschmidt" 10 Jul 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/769973/house-in-vale-de-margem-ultramarino-marlene-uldschmidt-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.