the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Chile
  5. GH+A | Guillermo Hevia
  6. 2009
  7. Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia Arquitectos

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia Arquitectos

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia Arquitectos
Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia Arquitectos, © Cristián Barahona
© Cristián Barahona

© Cristián Barahona © Cristián Barahona © Guillermo Hevia García © Cristián Barahona + 32

    • Collaborators

      Tomás Villalón A. (Arquitecto), Francisco Carrión G. (Arquitecto), Guillermo Hevia García (Estudiante Arq), Marcela Suazo M. (Desarrollo / CAD)
    • Client

      NESTLÉ CHILE S.A.
    • Construction

      PRECON S.A.
    • Bioclimate

      BIOTECH Chile Consultores Ltda.
    • Bioclimatic System

      Ventilaciones pasivas y uso recursos hídricos
    • Proyecto Iluminación

      Opendark S.A.
    • More Specs Less Specs
    © Cristián Barahona
    © Cristián Barahona

    Text description provided by the architects. The new building, part of Nestlés social block at the Granero factory (VI Región – Chile), uses a variety of bioclimatic strageties, within a company policy of rational use of energy resources and economics in the 21th century. These strategies favorize the usage of natural resources, pasive vetilation systems, air-condition and cleaning for inside spaces, natural controlled illumination, effective cost savings in the use of hydrological resources (water consumption of restrooms, etc), tendencies to find the best sustainability, quality of life, rational use of resources and protection of the environment.

     

    © Guillermo Hevia García
    © Guillermo Hevia García

    The program contemplates a three storey building, with different programs: First floor for employees facilities (restrooms, dressingroom and cafeteria); the administration in the second floor; the third floor includes laboraties and a educational room.

    © Cristián Barahona
    © Cristián Barahona

    Bioclimatic systems: pasive ventilations and the use of hydrological resources

    The building is crowned by a suspended roof, façades with a double-skin, the additional multiuse water pond serves as fire-water standby and cooling system through evaporation for the sun exposed façades in the hot period.

    Axonometry
    Axonometry

    The double-skin, made out of corten , which wraps around the building, create an avant-garde image. Constructed as a continuous surface, it protects against the solar radiation and due to its separation to the building, it creats a vertical Venturi ventilation, supplying temperated air on account of the evaporation of the surrounding pond. This metalic double skin consists out of different perforation treatments, plain sheets and black glass.

    © Guillermo Hevia García
    © Guillermo Hevia García

    The corten steel is a meterial which oxidates in a short term period, in order to create its own protection, neutralizing its deterioration. It doesn´t requiere maintenance. Engender the image of a living organizm, which changes its tonality (orange ocher, brown) in time and furthermore by the different angle of the sunbeams and changing daylight. It contrasts with the in sight concrete walls and the black metal of the roof. The rythm of the designed standart-sheets breaks the monotony of the plane suspended surface and has been systematically illuminated to strengthen the night image of the building.

    © Cristián Barahona
    © Cristián Barahona

    Rational use of water consumption

    We put a special attention to the water consumption of the restrooms and in general. Using high tecnology devices and designs, with automatic anti-vandal taps, guaranteeing a controlled water consumption, sending a strong signal of protecting both, natural resources and economics.

    Cortesía de Guillermo Hevia H.
    Cortesía de Guillermo Hevia H.

    The design, the materials and the image of the building are an additional value, being a reference to the social responsability politics of Nestlé Chile to the employees, the comunity and the country.

    © Cristián Barahona
    © Cristián Barahona

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia Arquitectos" [Edificio Block Social Nestlé / GH+A | Guillermo Hevia] 08 Feb 2019. ArchDaily. (Trans. Castro, Fernanda) Accessed . <https://www.archdaily.com/733471/nestle-social-block-gh-plus-a-guillermo-hevia-arquitectos/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.