All
Projects
Products
Events
Competitions

Museo Jumex / David Chipperfield

Museo Jumex / David Chipperfield

© Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges © Simon Menges + 15

Museum  · 
Ciudad de México, Mexico
  • Architects Authors of this architecture project David Chipperfield
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Hygolet, Kone, USG, Zumtobel, meTecno
  • Architect in Charge

    David Chipperfield
  • Director

    Andrew Phillips
  • Project Architect

    Peter Jurschitzka
  • Project Team

    Matt Ball, Jonathan Cohen, Robert Trent Davies,Johannes Feder, Peter Jurschitzka, Christian Felgendreher, Sara Hengsbach, Alessandro Milani, Diana Su
  • Collaborators

    TAAU / Oscar Rodríguez: Cocoy Arenas, Alejandro Castañeda, Rubén Ocampo, Alejandro Rojas, Rafael Sevilla
  • Structural Engineer

    Arup / Alonso y Asociados
  • Services Engineer

    Arup / Iacsa
  • Electrical Engineer

    Asociados A
  • Facade Consultant

    Soluciones en Piedra Franco
  • Lighting Consultant

    Arup
  • Fire Protection Consultant

    BMS i
  • Building Mananagement System

    BMS i
  • Project Management

    Inpros
  • Quantity Surveyor

    Intercost
  • General Contractor

    PC Constructores
  • Graphics

    John Morgan Studio
  • Croquis

    David Chipperfield
  • Plans

    David Chipperfield Architects
More Specs Less Specs

© Simon Menges
© Simon Menges

Text description provided by the architects. Located on a triangular site within the Polanco area of Mexico City, this new museum building exhibits part of one of the largest private collections of contemporary art in Latin America – Colección Jumex – and is part of a wider urban redevelopment. Overlooked by large commercial buildings, the constrained site is delineated by the major street Miguel de Cervantes Saavedra, the Ferrocarril de Cuernavaca railway line and an adjacent property to the east. The extremely individual quality of the neighbouring buildings overrides any attempt to integrate the new museum within this particular urban context.

© Simon Menges
© Simon Menges

The absence of a discernible streetscape or coherent aesthetic into which the project could be comfortably inscribed therefore offered a rare opportunity to create a distinct building that simultaneously contributes to the larger context. Heading the triangular park, the building can be described as a freestanding pavilion that corresponds to the eclectic nature of the neighbouring buildings, which include the Museo Soumaya and the underground Teatro Cervantes. The mass of the building responds to the non-orthogonal plan of the site, which it exploits to provide the maximum footprint while delivering the programme within the constraints of local planning requirements.

Section  © David Chipperfield Architects
Section © David Chipperfield Architects

The Fundación Jumex’s main administration and operative headquarters, as well as the collection’s storage facilities, library, and an exhibition space will remain at the existing premises in Ecatepec. The new building provides an exhibition space for the collection closer to a wider audience in Mexico City. The museum will present a programme of temporary exhibitions, including of works from the ever-expanding Colección Jumex. As such, the gallery spaces are expected to accommodate diverse display techniques to suit both in-house and guest curators with differing approaches.

© Simon Menges
© Simon Menges

With an informal atmosphere, the building will not only house exhibitions but will also provide a platform for discourse and educational activities. Catering for a range of visitors – from those who have never visited a gallery to international scholars and seasoned gallery-goers – it is for the enjoyment of both the local community and destination tourists alike. Further activities including lectures, talks, debates, conferences and film screenings will be conducted in the gallery rooms rather than in separate purpose-designed spaces.

Second Floor Plan © David Chipperfield Architects
Second Floor Plan © David Chipperfield Architects

The primary exhibition space is located on the two upper floors and optimises the use of daylight for the top floor gallery. The lower floors comprise a series of spaces that provide the more social and community-based aspects of the programme. An open-sided multi-function loggia sits between the upper galleries and the ground floor, and allows visitors to enjoy elevated views of the landscape and the urban life of the street.

© Simon Menges
© Simon Menges

The format of the floor plates and the position of the building cores provide large singular rooms that can be easily subdivided into two or more individual spaces. A distinctive saw-tooth roof creates a rhythmic geometry that defines the third-floor gallery. Consisting of a steel structure with west-facing roof lights and a horizontal diffuser layer, the roof distributes light evenly to illuminate the artworks and create an ambient light for the space. The light can be moderated to meet specific curatorial requirements.

Ground Floor Plan © David Chipperfield Architects
Ground Floor Plan © David Chipperfield Architects

The lower ground floor houses the art storage facilities, plant rooms, administrative offices and a multi-purpose room. Four further storeys below provide ample car parking. Resting on fourteen columns the whole property sits on a raised plinth, allowing the ground floor to merge with the public plaza. This concept of maximising publicly accessible space continues from the plaza into the loggia on the first floor of the building.

© Simon Menges
© Simon Menges

The plinth, the columns, the ground and first floor cores and the soffits throughout are of exposed white concrete, while the façades, the roof and the floors from the plinth upwards are made of locally sourced travertine from Xalapa, Veracruz. All windows are full-height glazing with stainless steel frames. The continuity of the travertine coating lends the building a solid character reminiscent of indigenous sculptural traditions.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Museo Jumex, Miguel de Cervantes Saavedra 303, Ampliacion Granada, 11529 Ciudad de México, D.F., Mexico

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Museo Jumex / David Chipperfield" 11 Jun 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/641093/museo-jumex-david-chipperfield-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Simon Menges

Jumex博物馆 / David Chipperfield Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.