Zoom image | View original size
The building occupies an unusual lot in a street cut by the railroad tracks. The surroundings has special features such as two lands in the opposite block owned by National Parks, which are not going to be built in the future: behind them and at the end of the street run the railroads, creating a green corridor within the urban network. While measures of the lot are common in Buenos Aires (8.66 x 25 meters) it is disposition, with the long side parallel to the street which makes it peculiar. For this reason, the building has a singular front facade which is defined as a display volume that provides a particular formal dialogue with CAPAYBI 1971 building, from the architect Alfredo Joselevich, father and grandfather of two of the authors of the project, located on the same block. The facade is worked in two layers, one glazed, allowing a large influx of light and complete visual of the cityscape, and the other of bamboo, which functions as a screen that regulates climate, privacy and security. Both planes form a buffer zone that qualifies the interior space with its shadows. In turn, the bamboo screen directly affects environmental quality both inside and outside the building; protects the interior of the sun and incorporates a natural feel to the architecture. Interest in a fully open indoor-outdoor relationship, but in turn measured by layers, is part of a characteristic continuing investigation by the authors. View more View full description
Share Share