All
Projects
Products
Events
Competitions

Santo António Museum / Site Specific Arquitectura + P-06 Atelier

Santo António Museum / Site Specific Arquitectura + P-06 Atelier

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 22

Renovation  · 
Lisboa, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project P-06 Atelier, Site Specific Arquitectura
  • Area Area of this architecture project
    295.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Letratec
  • Architect in Charge

    Patrícia Marques, J.Paulo Costa
  • Designers

    Nuno Gusmão, Pedro Anjos
  • Team

    Joana Prosépio, A.AL arquitectos
  • Photographs

  • Construction

    JFS / FERLINDO
  • Client

    Lisbon City Hall
  • Competition

    1st place - 2012
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The project is located in Lisbon's historical centre, in the border area between Baixa Pombalina and Alfama neighbourhood.

Diagram
Diagram

The new museum replaces the existing one (contiguous to the church), and is expanded to a new area in an existing residential building constructed after the 1755 earthquake, that includes construction elements supposedly prior to that.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The space's original scale, geometry and identity were recovered by demolishing and clearing existing mischaracterized constructions. New exhibition panels were designed in consonance with the existing geometry, emphasising it and reinforcing the ancient stonework. These architectural and museographic new elements solve the museum's technical questions and stand out through its' precise scale and dimension.

Elevation and Section
Elevation and Section

Outside, a perforated metal plate covers the old museum's entire facade in order to clarify the existing building's geometries, hide technical elements and communicate the museum's identity. It's semi-transparency enhances the visual relation between the museum's interior and the square (where Santo António's statue stands), and allows the existing stone porch to be seen from outside.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Largo de Santo António da Sé, 1100-171 Lisboa, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Santo António Museum / Site Specific Arquitectura + P-06 Atelier" 16 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/619756/santo-antonio-museum-site-specific-arquitectura-p-06-atelier/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.