the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Italy
  5. Raimondo Guidacci
  6. 2013
  7. caboto26 / Raimondo Guidacci

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

caboto26 / Raimondo Guidacci

  • 06:00 - 7 April, 2015
caboto26 / Raimondo Guidacci
caboto26 / Raimondo Guidacci, © Beppe Giardino
© Beppe Giardino

© Beppe Giardino © Beppe Giardino © Beppe Giardino © Beppe Giardino + 29

  • Project Managment

    MAKEit snc di Spigarolo Roberto e Paolo
  • Contractors

    Rheinzink, Pavesmac, Sikkens
  • Client

    MAKEit snc di Spigarolo Roberto e Paolo
  • Interior Designer

    Paola Mare
  • More Specs Less Specs
© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

Text description provided by the architects. The project concerns the construction of a small building in a courtyard in the center of Turin.
Actually this is the restoration of an old laboratory, used in the past as a Carpenter, and external storage.

© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

The theme of recovery of low buildings placed inside courtyards represents an interesting opportunity to rethink the recovery of existing buildings (mostly targeting craft) aimed at the transformation of residential buildings with new spatial characteristics than those of the classic urban apartment.

© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

In this specific case, the intervention covered not only retrieving living purposes of old joinery, but also the realization of a small laboratory and two parking spaces in place of existing external store. The latter cover was used to achieve a large terrace to home service.

© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

The main building consists basically of two volumes: the first volume covered in black metal and okoume-wood slats; a second volume, resting on the first, and completely covered with titanium zinc. A continuous black iron truss frames completely the first volume, extending also to define the volume of the laboratory and parking lots placed perpendicularly to the first. A thin iron Pergola covers the terrace resuming scan the underlying structure.

The main building houses the ground floor one large space for the living room and kitchen, while upstairs the bedroom and the bathroom.

© Beppe Giardino
© Beppe Giardino

The project completely redesigns old carpentry (which preserves the volumes) through the use of few materials, such as iron, wood and zinc, trying to give the building a character that is well recognized within the dark and limited where it is forced.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "caboto26 / Raimondo Guidacci" 07 Apr 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/616431/caboto26-raimondo-guidacci/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.