Zoom image | View original size
The renovation and addition to this partly 2 storey home was designed to accommodate an extended family of eight on a relatively modest site within a dense urban context. A bedroom for each of the four children, one for the parents and another possibly for grandparents, generous living spaces and a swimming pool were key to the brief. Situated in a relatively intact heritage streetscape in Balaclava the project required an approach that restored the street presence of the original Victorian weatherboard, badly disfigured over time and added the spaces required by the family. The strategy was to divide the house into two discreet buildings, old and new, separated by a large central courtyard and reconnected by a glazed link. The courtyard with its pool, gives the new building its northern aspect and is conceived as an extension of the communal spaces of the home which surround it on three sides. It also bestows the old building a formal autonomy. View more View full description
Share Share