the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. France
  5. Explorations Architecture
  6. 2014
  7. Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture

Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture

  • 16:00 - 26 March, 2015
Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture
Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture, © Michel Denancé
© Michel Denancé

© Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé © Michel Denancé + 20

  • Architects

  • Location

    Rue du Château des Rentiers, 75013 Paris, France
  • Design Team

    Explorations architecture + Integrale 4 engineers + ETB Antonelli engineers
  • Area

    1400.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Michel Denancé
© Michel Denancé

Text description provided by the architects. Explorations Architecture has completed a social housing project in Paris (13e arrondissement). It is located on the Rue du Chateau des Rentiers, in a neighborhood of mixed urban typologies including Haussmanian buildings, villas and large housings projects from the 1960-70s.

© Michel Denancé
© Michel Denancé

Deep and narrow, the plot is set between two buildings which are not aligned to the street. The connection to the street is at an angle. The project required the creation of a public passage along the length of the site and leaves openings in the dividing wall to the neighboring building unobstructed.

Floor Plan
Floor Plan

The site constraints led to the building’s complex geometry, made of folds and retreats, which maximizes the constructability of the site. All drawings copyright explorations architecture All photos copyright Michel Denancé It is an 8-level-building. A porch creates a visual opening on a large garden in the interior of the plot. The successive setbacks help to create large accessible terraces.

© Michel Denancé
© Michel Denancé

The materials (oxidised copper panels and shutters, copper-tinted concrete slabs) and the abstracted, trembling façade allow a ‘soft’ insertion between the neighboring buildings of contrasting architectural styles: a brick building from the 20th century and vast 1970s office building with a distinctive curtain wall. The T-shape apartment plans provide bedrooms in one wing and living rooms in the other.

Elevation
Elevation

Above a street front commercial space, the first floors are composed of back-to-back apartments in which one faces the street and the other the courtyard. The upper floors provide one residence per floor with a transversal living room offering views in multiple directions.

© Michel Denancé
© Michel Denancé

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Explorations Architecture
Office
Cite: "Rue Du Chateau Des Rentiers’ Housing / Explorations Architecture" 26 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608189/rue-du-chateau-des-rentiers-housing-explorations-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.