Zoom image | View original size
Waste management and recycling centers are typically designed as utilitarian facilities shunned to an industrial part of the city. Yet Bjarke Ingels Group (BIG) is challenging this notion by designing a Copenhagen recycling station that serves as an “attractive and lively urban space" in the neighborhood it's part of.  Commissioned by Amagerforbrænding, BIG has designed the Sydhavns Recycling Center as a public space complete with fitness facilities, running tracks and picnic areas. At its core, the recycling center is submerged beneath a lush landscape, offering curious citizens a peak into the “recycling square” while enjoying their daily exercise.  “In its simplest form the recycling station is a way to start thinking of our cities as integrated man-made ecosystems, where we don’t distinguish between the front and back of house. But rather orchestrate all aspects of daily life, from consumption to recycling, from infrastructure to education, from the practical to the playful into a single integrated urban landscape of work and play,” says BIG. View more View full description
Share Share