All
Projects
Products
Events
Competitions

Hakemiya Nursery School / rhythmdesign + CASE-REAL

Hakemiya Nursery School / rhythmdesign + CASE-REAL

© Yoshikazu Shiraki © Yoshikazu Shiraki © Yoshikazu Shiraki © Yoshikazu Shiraki + 30

Schools  · 
Kumamoto, Japan
  • architects Authors of this architecture project Yoshikazu Shiraki
  • Area Area of this architecture project
    778.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • architects

  • location

    Kumamoto, Kumamoto Prefecture, Japan
  • Architect in Charge

    Kenichirou Ide, Mariko Shimada, Koichi Futatusmata, Ritsu Shibata
  • area

    778.0 sqm
  • photographs

  • Structural Engineer

    Kuroiwa Structural Engineers
  • Construction

    Shutaku Co.,Ltd
  • Lighting Plan

    Tatsuki Nakamura(BRANCH lighting design)
  • Sign Design

    ORYEL/ AD: Koichi Inoue, D: Chikako Nakashima
More Specs Less Specs
© Yoshikazu Shiraki
© Yoshikazu Shiraki

Text description provided by the architects. This project was planned with the request of a nursery school to be “not a small school, but a big house.”  We were asked to design a space, which can embrace kid’s daily activities, such as eating, sleeping and playing, rather than designing a special space as a nursery school. We decided a building to divide the open space into a courtyard and a small playground rather than having one big playground. This reduced scale allowed kids to feel the building like ‘home’, and it also helped expanding the varieties of kid’s activities in the continuous area of playground, nursery room and courtyard.

© Yoshikazu Shiraki
© Yoshikazu Shiraki
Floor Plan
Floor Plan
© Yoshikazu Shiraki
© Yoshikazu Shiraki

When nursery schools have different levels, nursery rooms for babies are usually placed on the first floor and those of children over 3 years old are placed at above levels due to the issue of evacuation. However, within this project, we put priorities on maximising the activities of over 3 years old kids, therefore the rooms for over 3 years old are placed on the first floor level. A temporary evacuation space for babies is secured at the terrace on the second floor level. This terrace is enclosed so that is planned to be used as an protected daily play area. A combination of pent roof and hipped roof provides individualities in quality of space within each room.

© Yoshikazu Shiraki
© Yoshikazu Shiraki

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Kumamoto, Kumamoto Prefecture, Japan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hakemiya Nursery School / rhythmdesign + CASE-REAL" 02 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/592547/hakemiya-nursery-school-rhythmdesign-case-real/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.