the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Johan Sundberg
  6. 2014
  7. Sommarhus Akenine / Johan Sundberg

Sommarhus Akenine / Johan Sundberg

  • 01:00 - 30 December, 2014
Sommarhus Akenine / Johan Sundberg
Sommarhus Akenine / Johan Sundberg, © Peo Olsson
© Peo Olsson

© Peo Olsson © Peo Olsson © Peo Olsson © Peo Olsson + 24

  • Architects

  • Location

    Beddingestrand, Sweden
  • Chief architect

    Johan Sundberg
  • Project architects

    Daniel Gerse, Max Germundsson
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural engineer

    Anders Sandgren, Ramböll
  • Construction

    SAWI Byggnads AB in Trelleborg, Bengt Hansson
  • Interior carpenters

    Malmö kök & inredning, Andreas
  • More Specs Less Specs
© Peo Olsson
© Peo Olsson

Text description provided by the architects. Johan Sundberg Arkitektur’s latest work is an ample, yet succinct summerhouse on Sweden’s southernmost coast. Positioned with care in the forest by the popular Beddinge Strand, the plot is situated on an embankment that formerly demarcated the coast, but has since been engulfed by the surrounding woods. The area’s languid and balmy summers are counterbalanced in winter by brisk sea winds and salty air. The building opens to the Baltic Sea in the south, while the northern side faces the forest.

Floor Plan
Floor Plan

The summerhouse itself is laid out like a large, wooden platform on three long concrete beams. Its timber and glass frame lends it a distinctive form that at once melds with and sets it apart from the surrounding landscape. The roof overhang creates a protected zone along the perimeter of the house whilst the terrace floor appears to hover slightly above the ground. From inside, there are breathtaking views of the surrounding expanses of sea and forest.

© Peo Olsson
© Peo Olsson

The façade is clad in Siberian larch paneling in a variety of treatments, with each surface and juncture aiding in the definition of each building element, from walls, screens and ceilings to eaves and edges. The building’s outer layers are clad with planed larch panels to achieve smoother, undisrupted surfaces and accentuate the junctures in a way that would have been impossible with planks. All non-organic material under the terrace frame – such as concrete beams and plinths, stair stringers and razor-thin zinc-plated steel risers – belongs to the ground below.

© Peo Olsson
© Peo Olsson

As the house’s owner, one is in full possession of the site’s myriad qualities: the elevated position between wood and waterfront, the shaded and protected northern façade, and the heightened interaction with the weather – be it wind, rain or sun. 

Section
Section

Sommarhus Akenine yields to the hilly landscape for which it has been designed, its composition enhancing the features of this amazing site.

© Peo Olsson
© Peo Olsson

View the complete gallery

About this office
Cite: "Sommarhus Akenine / Johan Sundberg" 30 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/581818/sommarhus-akenine-johan-sundberg/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.