Zoom image | View original size
The house is located in Devín, a village near the capital Bratislava. Narrow and long parcel, a traditional historical setting in this part of Slovakia ends on a boarder of a castle Devín. House will be occupied by a senior couple. They are moving here after their children grown up and left home. The orientation of the longitudinal axis is east – west. The client wanted a large amount of intimacy in this project so any openings along facades facing south to neighbouring plots were out of question. We decided for an introvert linear plan which opens itself just to the street, garden and inner patio. On a base level there is a single car garage and a service room. All the living areas are situated on an elevated floor connected by both interior and exterior stairs. One enters the house with a staircase along the southern facade directly to the center point of the plan. The house is organized around an inserted patio that acts as a very intimate, partial roofed outdoor area. It also guides natural sun light to the kitchen, entrance area and a master bedroom. In front of the bedroom glazing is a roofed part of the patio with a whirlpool bathtub. The living room at the western side occupies two floors including a gallery that overlooks part of the lower floor. It is resting place with a skylight for reading books and a temporary sleeping oportunity for visitors eventually. View more View full description
Share Share