Zoom image | View original size
Pragmatism + Symbolism The light sheds is a photographer’s studio that stands in the garden of his existing house, located in the hilly region of southern Kanto. The space is solely composed of essential functions required for a photographic studio and the result is one single room of 4.5m by 7.2m. From the start, we had a simple concept of creating a simple, pragmaticsheds. In order to form a large volume out of the limited budget available, a timber frame, gable roof structure was selected. However, a gable roof would typically entail horizontal joists, which would reduce the clear height required for photo shoots. Following simple geometric rules, the roof was distorted into a multi-facetted, asymmetric form. Three ridge beams at the folding lines support the roof structure, negating the need for any horizontal members that may compromise the height of the room. Logs were selected for the ridge beams, for their ability to accommodate the complex assembly of timber rafters at various angles. Translucent polycarbonate panels reveal the “back of the stage set” timber framework of the walls. View more View full description
Share Share