the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cemetery
  4. Belgium
  5. Govaert & Vanhoutte Architects
  6. 2014
  7. Tyne Cot Cemetery Entrance / Govaert & Vanhoutte Architects

Tyne Cot Cemetery Entrance / Govaert & Vanhoutte Architects

  • 00:00 - 25 November, 2014
Tyne Cot Cemetery Entrance / Govaert & Vanhoutte Architects
Tyne Cot Cemetery Entrance / Govaert & Vanhoutte Architects, © Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

© Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde © Tim Van de Velde + 33

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

Text description provided by the architects. The reception infrastructure at Tyne Cot Cemetery -the largest Commonwealth cemetery in the world, built in 1927 by Sir Herbert Baker- is conceptually perceived as a subordinate pavilion, orientated by both physical and historical axes and surrounded by a sophisticated circuit for its visitors.

Reception Pavilion Plan
Reception Pavilion Plan

As a dynamic development of the original curved outer wall a cutout in the landscape embodies the approach of the pavillion. By the flanking rectilinear concrete wall -at the same height of the existing walls of the cemetery- an abstract spatial impression of a trench is created. The position of the visitors center is situated where the approach axis and an important additional historic axis in the landscape intersects.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The horizontal pavillion with minimum height holds a half sunken patio. The pure volume, built into a slope offers a framed panorama of the nearby church of Passchendaele, the military cemetery and the former battlefield.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

By placing the building out of the content of the cemetery, the volume provides a relief from the old main entrance, allows direct access to the parking, creates an external perception of the original surrounding walls, and above all a complete experience approaching the entire cemetery itself. Not only respectful positioning and architectural language illustrate the modesty of the design.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

The new circuit allows the masses to visit the cemetery in a serene way, without intervening with the fragile historical content.

© Tim Van de Velde
© Tim Van de Velde

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Govaert & Vanhoutte Architects
Office
Cite: "Tyne Cot Cemetery Entrance / Govaert & Vanhoutte Architects" 25 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/567988/tyne-cot-cemetery-entrance-govaert-and-vanhoutte-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.