the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Spain
  5. NUG
  6. 2013
  7. Provença Apartment / NUG

Provença Apartment / NUG

  • 01:00 - 16 November, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Provença Apartment / NUG
Provença Apartment / NUG, © Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer

© Andrés Flajszer © Andrés Flajszer © Andrés Flajszer © Andrés Flajszer + 14

  • Architects

    NUG
  • Ubicación

    Barcelona, Barcelona, Spain
  • Architect in Charge

    Amadeu Santacana, Umberto Viotto
  • Área

    143.0 m2
  • Año Proyecto

    2013
  • Fotografías

© Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer

Text description provided by the architects. The most contentious part of this apartment in Barcelona, from the point of view of lighting and organization, is clearly the center. The areas in contact with the interior courtyards and the vertical core. The parts that are in contact with the facades are already ideally placed to work by themselves, and therefore do not need much renovation. So, we initially propose a dual approach to the project.

© Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer

We needed to turn the conflict in the center into an area that not only works but is a fascinating and exciting area. And projecting the "do almost nothing" in other parts of the apartment.

Plan
Plan

The central part is approached from the elimination of excessive fragmentation and the implementation of systems of more contemporary livability, where the static circulation and programs are naturally mixed and thus avoid spaces only for circulation.

© Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer

The center is transformed into a landscape that contains 3 closed boxes with a music box, a bathroom-laundry, and bathroom-kitchen. A landscape where the movable elements are laid out freely and without a hierarchy. Elements that are used specifically and coexist with other elements in this common context. A landscape where the boundaries are not so defined, and more diffuse and interlaced contemporary dynamics are absorbed. A landscape that supports the multiple variations and transformations at the same rate that we can make them in more urban settings.

© Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer

At the same time, the new organization emphasizes the spatial continuity of the flooring and ceilings, as base supports element of this landscape, only delimited by the traces of the old rooms.

Detail
Detail

This landscape also gives us some programmatically tranquility, allowing us the luxury of not knowing how we will live for the next 50 years. A support of forced uncertainty to be able to absorb the maximum variable activities, as today are the production of scripts, fabrics, artwork, food, music, drawings.... Activities impossible to isolate, and strung naturally with each other. A home factory of creation.

© Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer

The other part focuses on the efforts of the invisibility of "doing almost nothing." Only some strategies of economic efficiency, exploiting the structure of wooden boxes to concentrate all the facilities. We keep the framing and move it. We recycle existing bricks for new partitions. We heated only the essential. We manage the gallery space as an intermediate space for thermal regulation. In short, we spatially compress the maximum number of layers involved in the renovation to give the uncertainty required for it to really become a new domestic landscape.

© Andrés Flajszer
© Andrés Flajszer
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Provença Apartment / NUG" [Piso Provença / NUG] 16 Nov 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/565455/provenca-apartment-nug/> ISSN 0719-8884