Zoom image | View original size
Grenswerk, part of the medieval city on the Maas river, is to become the future creative and cultural heart of Venlo. Specifically the parceling, typical of old town structures, was advised by the urban plan of AWG, as being a carrier of new architectural developments. Following zoning regulations, the building envelope has a mass which lends to the residential focus in this area. In order to distinguishing itself therefore, we chose for a sensitive yet strong approach to the volume, which corresponds with a warehouse typology. We feel strongly, the volume in this way was able to blend elegantly into the dense urban environment. The new pop temple is capped, in accordance the urban plan, with the historical roof plan of the town centre, further concreting its strong identity. The roof structure was further worked out to become one of the main characteristics of the building, an architectural statement. From the entrance the roof structure is exposed, continuing into the main hall, enhancing its unique experience. The façade refers back to the historic warehouse in an abstract and decorative way. Large windows puncture the façade to make the program of the building easily read from the outside. View more View full description
Share Share