All
Projects
Products
Events
Competitions

Funen Blok K - Verdana / NL Architects

Funen Blok K - Verdana / NL Architects

© Raoul Kramer © Raoul Kramer © Raoul Kramer © Raoul Kramer + 47

Apartments  · 
Amsterdam, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project NL Architects
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2009
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architect in Charge

    Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse, Mark Linnemann
  • Collaborators

    Caro Baumann, Jennifer Petersen, Niels Petersen, Holger Schurk, Misa Shibukawa, Rolf Touzimsky
  • Structural engineers

    Ingenieursbureau Zonneveld bv
  • Mechanical engineers

    Sweegers en de Bruin bv
  • Building Physics

    Cauberg Huygen
  • Contractor

    IBC Woningbouw Amersfoort bv
  • Client

    IBC Vastgoed / Heijmans
More Specs Less Specs
© Raoul Kramer
© Raoul Kramer

Text description provided by the architects. Funen

These ten houses are part of a masterplan for 500 dwellings and a park by the Architecten Cie, called 'Het Funen, Hidden Delights'. The triangular site is located between the historic center and the recently redeveloped harbor area in the east of Amsterdam, a former parking lot for towed cars. Along the east and the south side a 'wall' containing over 300 apartments and office spaces shields the site from the noise of the adjacent railroad. Inside this semi open block a loose grid is set up, containing 16 smaller housing blocks positioned in a park. These 'Hidden Delights' vary in height from 9 to 18 meters. A shift from the public to the private has taken place. The urban plan including the park is initiated and commissioned -traditionally operations directed by the City- and developed and build by one single company, IBC Vastgoed.

Render Section
Render Section

The maintenance of the park will be handled by a private firm, not by the city, but the park will remain publicly accessible. There are three almost square blocks that measure 30.5 by 27.7 meters and should contain 2.5 stories. It was obligatory to build the first two stories in alignment; the third should be 50% building and 50% roof terrace/garden. In our block the volume is distributed evenly over the ten houses; each is allocated 633 cubic meters. The houses are organized according to a typology known as back to back housing. They will be accessed from an aisle in the middle of the block. This "mini-canyon" rids the facades of the obligatory storage spaces and technical facilities that formally have to be accessible from the public domain.

© Raoul Kramer
© Raoul Kramer

The front doors are positioned in the back; the houses are turned inside out. By placing the 'intestines' like water and gas meters, hallways and stairs in the darker zones of the apartments, the facades can open up to the light and to the view, to where the park is. Three other buildings with a slightly smaller footprint, but considerably higher (18m), rise up next to the block. By interpreting the given 2.5 floors as 2 + ½ story as in Being John Malkovich we could make a ‘clean’ start without formal determination; a block of 6 + 1.5 = 7.5 meters high. To create space within the masterplan this volume is deformed and redistributed, pushed away as much as possible from the adjacent volumes. Within the orthogonal grid a diagonal vista opens up.

© Raoul Kramer
© Raoul Kramer

The design tool deployed for this operation is the slight rotation of the isle, orienting it onto two open spaces between the blocks, instead of two ‘blind’ walls and as such providing a public shortcut. Point of reference is the given 633 m³ per dwelling. While all houses are at the same time stretched and compressed, either in height or in length, they still maintain this original volume. Although some features of the typology remain, all houses are individual and unique reaching from one-and-a-half to four stories, from 120 to 160m2. All houses are different but part of a larger whole; they are one. The amplitude of the building now varies from 5 to 15 meters, but overall the average is still the required 7.5 meters. In the process the standard building bay as an organizational tool of construction became ‘elastic’.

Note: This project was originally published on 27 October, 2014.

© Raoul Kramer
© Raoul Kramer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Funenpark, 1018 Amsterdam, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Funen Blok K - Verdana / NL Architects" 28 Apr 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/559408/funen-blok-k-verdana-nl-architects/> ISSN 0719-8884
© Raoul Kramer

Funen Blok K – Verdana / NL Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.