We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

K + S Selected to Design New “Skärvet” Neighborhood in Växjö

K + S Selected to Design New “Skärvet” Neighborhood in Växjö

Stockholm-based Kjellander + Sjöberg Architects (K + S) has won first prize in a competition to design the “Skärvet” urban neighborhood in Växjö, Sweden. A starting point for Bäckaslöv, a long term vision for a sustainable community by developer Skanska, the new neighborhood will take shape along the railway line connecting Växjö to Norra Bergundasjon.

© K + S
© K + S

Timber facades, varying in color and texture, will be anchored by ground floor commercial space and provide up to 190 residential units, elderly housing and a school, all of which will be centered around an existing, forested park. “The block is given a unique urban character, combined with a small-scale, diverse architectural timber expression,” described K+S.

Park. Image © K + S
Park. Image © K + S
Sections. Image © K + S
Sections. Image © K + S

“Innovative, yet proven solutions, enable the spaces to be inhabited to their full potential across the hours of the day,” added K+S. “The roof of the school and elderly housing becomes a vivid space - as much a schoolyard as a lush roof garden. During the daytime, the park space will mainly be inhabited by the school. During the evenings and weekends, it is a space for play and community, characterized by greenery, nature and diversity.”

Program Diagram. Image © K + S
Program Diagram. Image © K + S
  • Competition

    Skärvet Neighborhood Block in Växjö
  • Award

    First Prize
  • Architects

  • Location

    Växjö, Sweden
  • Director

    Lena Viterstedt
  • Design Team

    Ola Kjellander, Saki Azodi, Gabriel Johannesson, Jakub Jílek, Sylvia Neiglick, Stefan Sjöberg
  • Developer

    Skanska
  • Area

    20000.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    K + S
  • Competition

    Skärvet Neighborhood Block in Växjö
  • Award

    First Prize
  • Location

    Växjö, Sweden
  • Project Year

    2014
  • Photographs

    K + S
  • Area

    20000.0 m2

Image gallery

See allShow less

Project location

Address:Växjö, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.

Text Message Html

Cite: Karissa Rosenfield. "K + S Selected to Design New “Skärvet” Neighborhood in Växjö" 19 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/558828/k-s-selected-to-design-new-skarvet-neighborhood-in-vaxjo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.