All
Projects
Products
Events
Competitions

Bombay Sapphire Distillery / Heatherwick Studio

Bombay Sapphire Distillery / Heatherwick Studio

© Iwan Baan       © Iwan Baan       Courtesy of Heatherwick Studio © Iwan Baan       + 11

  • Architects Authors of this architecture project Heatherwick Studio
  • Area Area of this architecture project
    4500.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Adapta Color, Cricursa
  • Project Team

    Thomas Heatherwick, Katerina Dionysopoulou, Eliot Postma, Alma Wang, Ville Saarikoski
  • Photographs

  • Scope of Services

    Lead Designer
  • Client

    Bombay Spirits Company Ltd.
  • Site Area

    20,235sqm
More Specs Less Specs
© Iwan Baan
© Iwan Baan

Text description provided by the architects. The gin-maker Bombay Sapphire commissioned the creation of the company’s first in-house production facility, which will also be open for members of the public to visit. Formerly a water-powered paper mill, the site contained more than forty derelict buildings, many of historical significance, which have been regenerated and restored as part of Heatherwick Studio’s master plan. Central to the development of the master plan is the River Test, which was previously almost invisible, contained within a narrow high-sided concrete channel and largely covered over as the site had intensively developed over many years.

Secton
Secton

The river became the central organising device to
make sense of the complex site and this accumulation of facilities. The river has been widened and its banks opened out and planted in order to transform it into a route that draws visitors through the site to a newly defined courtyard at its centre, surrounded by historic buildings. To make the water visible and valuable once more the river has taken on more than twice its original width and its banks reshaped with planted foreshores.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The original project brief included provision of a separate visitor centre. However the design team believed this not to be necessary, preferring to allow the public a more authentic experience by getting closer to the distillation process and seeing the sculptural copper gin stills in use.

Courtesy of Heatherwick Studio
Courtesy of Heatherwick Studio

Heatherwick Studio's master plan proposed the creation of two new glasshouses to grow specimens of the
10 exotic plant species used in the Bombay Sapphire distillation process. These glasshouses, one of them containing a humid tropical environment and the other
a dry temperate Mediterranean climate, emerge from the northern still house to sit within the waters of the widened river. The connection to the still house allows waste heat from the distillation process to be recycled
to maintain the warm climates for the plant species to flourish. The fluid geometry of these new glass buildings was influenced by recent advances in glass technology and by Britain’s rich heritage of botanical glasshouse structures.

Site Plan
Site Plan

This new botanical distillery has achieved a BREEAM ‘outstanding’ rating for sustainability; the first facility in the drinks manufacturing industry to be awarded this rating.

Courtesy of Heatherwick Studio
Courtesy of Heatherwick Studio

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Laverstoke, Whitchurch, Hampshire RG28, UK

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bombay Sapphire Distillery / Heatherwick Studio" 09 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/554750/bombay-sapphire-distillery-heatherwick-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.