All
Projects
Products
Events
Competitions

ChenJiaShan Park Tea Lounge Renovation / Atelier Liu Yuyang Architects

ChenJiaShan Park Tea Lounge Renovation / Atelier Liu Yuyang Architects

© Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San + 18

Shanghai, China
  • Architects: Atelier Liu Yuyang Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  850.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2011
  • Photographs photographs:  Jeremy San
  • Structural Consultant: Liu Tao
  • Façade Consultant: Kighton Facade Consultants Co.,Ltd
  • Lighting Consultant: Unolai Design
More Specs Less Specs
© Jeremy San
© Jeremy San

Text description provided by the architects. The project is located in a newly built park in suburban Shanghai. The original structure was an annex building that has been left unused since it was built. Due to the recent opening of subway nearby, linking this area to the city center, a new development dynamics has emerged. As a result, the local government began to consider how to create something on this site--through new programing and architectural concept--to better serve the potential visitors.

© Jeremy San
© Jeremy San

The design adopts the notions of "Environment, Style, Culture" and through installing on the south-facing facade a series of copper plated water-jet hollowed stainless steel exterior sun-shading panels with tea leaf patters, the project aims to achieve an architecture that is energy-efficient, poetic, and representative of the Chinese tea culture.  At the same time, through adding and adjusting the various volumetric composition of the existing building, the design seeks to overcome the previously open spaces which are lacking in narratives, creating a new sense of layering and spatial richness.  Most particularly is the newly added cantilevered room with a non-orthogonal geometry at the western end of the building, besides fulfilling the functional requirement for accommodating a private dinning room, it presents a strong spatial dynamics and formal impression to the park visitors on approach in the otherwise flat and open landscape.  The interior design continues the formal idea of the“tea”by using tea leaf laminated glass panels, dark green Chinese roof tiles, and the cut-outs from exterior sun-shading panels creating in the tea-leaf shaped copper plated stainless steel, as inspiration for interior wall partitions and lighting fixtures designs.

© Jeremy San
© Jeremy San

Before commencing on the detail design, the client also commissioned us to design the park entrance gate and the guardhouse, which were built immediately and to a certain degree served as useful references for our detail design and subsequent construction of the clubhouse itself.  

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Jiading, Shanghai, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ChenJiaShan Park Tea Lounge Renovation / Atelier Liu Yuyang Architects" 09 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/554458/chenjiashan-park-tea-lounge-renovation-atelier-liu-yuyang-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jeremy San

陈家山公园茶会所改造 / 刘宇扬建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.