All
Projects
Products
Events
Competitions

Senior Center of Guangxi / Atelier Alter

Senior Center of Guangxi / Atelier Alter

Courtesy of Atelier Alter Courtesy of Atelier Alter Courtesy of Atelier Alter Courtesy of Atelier Alter + 47

Retirement  · 
Nanning, China
  • architects Authors of this architecture project Atelier Alter
  • Area Area of this architecture project
    17576.0 ft2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • architects

  • location

    Nanning, China
  • Architects in Charge

    Xiaojun Bu, Yingfan Zhang
  • area

    17576.0 ft2
  • photographs

  • Project Architect

    Wenming Pan, Ping Jiang, Guanghong Qiu
  • Design Team

    Maoxian Huang, Qiang Zeng, Zhenwei Li, Kai Qin
  • Local Architect

    Guangxi Institute of Building Research & Design
  • Civil/Structure/MEP Engineer

    Guangxi Institute of Building Research & Design
  • Landscape Architect

    Guangxi Institute of Building Research & Design
  • General Contractor

    Guangxi Metallurgical Construction Company, Guangxi Construction Group Fifth Construction Engineering LLC.
  • Cost

    $12,967,440
More Specs Less Specs
Courtesy of Atelier Alter
Courtesy of Atelier Alter

Text description provided by the architects. The architecture of senior center of Guangxi departs from the humanistic aspect behind the project. The project means to create a space for the retirees, who spent most of their youth in culture revolution. Despite historic impacts, the “communal life” created in culture revolution has always been the recollection of the time. The sense of belonging in the era of uncertainty offers a critic to the isolation and apathy of modernity.

Section AA
Section AA

Our project tries to evoke that sense of belonging for our parents’ generation and the generations to come. With farming being the theme in “communal life”, the nature ground is where their collective memory based upon. Our space of resemblance is constructed through the manipulation of ground.

Courtesy of Atelier Alter
Courtesy of Atelier Alter

In the urban scale, the site situates at the expending edge of urbanization. It confronts a higher datum of the preserved nature and a lower datum of the new developments. Our project reconciles the extremes in topography by creating a transition between the two through a series of shifting horizontal plates.

Courtesy of Atelier Alter
Courtesy of Atelier Alter

In the architecture scale, we reinterpret the topography as a multi-level ground plane, with the underground space folds into the street level, and extend vertically into the second floor. As the ground plane keeps folding up, it forms the upper stories.

Courtesy of Atelier Alter
Courtesy of Atelier Alter

We use a wood grain aluminum louver system to bring the drastic landscape to the interior, as a way to respond to the indigenous bamboo framing typology.

Courtesy of Atelier Alter
Courtesy of Atelier Alter

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Nanning, Guangxi, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Senior Center of Guangxi / Atelier Alter" 06 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/553442/senior-center-of-guangxi-atelier-alter/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Atelier Alter

广西老年公寓 / Atelier Alter

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.