the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. The Netherlands
  5. CUBE Architecten
  6. 2014
  7. 'T PARK / CUBE Architecten

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

'T PARK / CUBE Architecten

  • 01:00 - 2 September, 2014
'T PARK / CUBE Architecten
'T PARK / CUBE Architecten, © Yvonne Lukkenaar
© Yvonne Lukkenaar

© Yvonne Lukkenaar © Yvonne Lukkenaar © Yvonne Lukkenaar © Yvonne Lukkenaar + 12

© Yvonne Lukkenaar
© Yvonne Lukkenaar

Text description provided by the architects. In August 2013 the City of Amsterdam gave the go-ahead for the redevelopment of an old store room under one of their offices on Jodenbreestraat in Amsterdam into a multifunctional plaza. This plan is part of the new flexible housing concept for their offices, which can be densified through realization of such plazas. CUBE is, after a closed competition, asked to develop this 530 m2 plaza. According to the City of Amsterdam it had to become an attractive area with an extraordinary appearance.

© Yvonne Lukkenaar
© Yvonne Lukkenaar

The semi-public plaza can be used for working, collaborating, meeting, or eating and drinking the organic coffee, juices and sandwiches from the bar. There is also the possibility for holding presentations and meetings. The more functional parts of the program are efficiently packaged in simple volumes in such a way that they form an open space for the plaza. The entrance area of the huge office building was redeveloped with a new reception desk and added to this new plaza. Although the fire separation in the building needed to be changed fore this, the open connection between the entrance and the plaza was really important to make the new addition really part of the whole building.

© Yvonne Lukkenaar
© Yvonne Lukkenaar

By this we have added a space to the building with the peace and playfulness of a green park. Large different plant cages hang like a canopy between the real birch trunks. Along the large glass doors planters are hung that form a natural filter. On the walls a print of the shadows of the leaves was used, and the floor has a natural "outside look: with its gray / brown tones. The consistent use of the colors white, brown and green brings a certain calmness between the otherwise fairly random placed elements. This seemingly random placement of trees, plant cages and furniture is in reality a precise positioning relative to the projector and the walking paths. The volumes containing extra spaces that are located as wooden sheds between the trees, have wooden slats of unequal thicknesses.

Section
Section

The real plants in the hanging cages, which from the beginning were an essential part of the plan and ensure good air quality and a green experience, were the biggest challenge in the design process. Initially we looked at an automatic watering system, but in the end we opted to hang them on 10 electric hoists that are normally just in theaters. Every 4 weeks they will be lowered to take care of the hydroponic plants.

© Yvonne Lukkenaar
© Yvonne Lukkenaar

Sustainability was one of the key principles and reuse is a part of it. We could reuse parts of the installations, and also for the furniture we went looking for used elements in the storage depots of the municipality. The pendant lights above the counter and some of the tables and chairs all come from here.

© Yvonne Lukkenaar
© Yvonne Lukkenaar

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
CUBE Architecten
Office
Cite: "'T PARK / CUBE Architecten" 02 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/541933/t-park-cube-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.