All
Projects
Products
Events
Competitions

Leeuw House / NU architectuuratelier

Leeuw House / NU architectuuratelier

© Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert © Stijn Bollaert + 22

Houses  · 
Sint-Pieters-Leeuw, Belgium
  • Architects Authors of this architecture project NU architectuuratelier
  • Area Area of this architecture project
    290.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    FAKRO
  • Photographs

More Specs Less Specs
    © Stijn Bollaert
    © Stijn Bollaert

    Text description provided by the architects. This project concerns a new family house designed according to the passive house standard. It's a compact home that acts as a catalyst of heat. To do this, the exterior finish has a dark tint, and the metal structure is completely detached from the skin to prevent heat loss. Sandwich panels, normally used in industrial buildings (fridges), are used as insulation . Despite its considerable thickness (25 cm) and the numerous preparatory details it induces, implementation will be quick and easy.

    Section
    Section

    Indoor climate and ventilation are completely controlled, with almost no other source of heat except for the energy stored in materials and redelivered slowly at night. The North facade is relatively closed, this in contrast to the South and West high glazed glazing which unfolds at the corner of the building. Where the sun is stronger, a setback of the glazing protects against glare and overheating. Implementing the detached metal structure, the parking basement in concrete and the skin in sandwich panel also allows easy future upgrading.

    © Stijn Bollaert
    © Stijn Bollaert

    External expression of this villa seems to clearly define a distinction between night and day-volume. However, inside, a scenography unfolds and the different functions can be found on different levels with interesting inter-relations. Without falling into the syndrome of a Tupperware energy home with superfluous technological novelties, this house demonstrates that spatial and visual relationships can be realized by going into direct dialogue with the surrounding context. A barn quietly anchored in the landscape.

    © Stijn Bollaert
    © Stijn Bollaert

    Project gallery

    See all Show less
    About this office
    Cite: "Leeuw House / NU architectuuratelier" 22 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539032/leeuw-house-nu-architectuuratelier/> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.