All
Projects
Products
Events
Competitions

High School Thazin / Ackermann+Raff

High School Thazin / Ackermann+Raff

© Julia Raff © Julia Raff © Julia Raff © Julia Raff + 31

High School  · 
Ngwesaung, Myanmar
  • architects Authors of this architecture project Ackermann+Raff
  • Area Area of this architecture project
    500.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2014
© Julia Raff
© Julia Raff

Text description provided by the architects. The new high school project was developed in cooperation with the German NGO Projekt Burma. It is financed by donations and all participants involved are volunteers except the workers on site. The aim was to design a new building, which is not like the common school standard but more creative with a sustainable concept, which can be adapted by the locals.

© Julia Raff
© Julia Raff

The new school building creates space for seven class rooms and a faculty room. An important design idea is the central pavilion which links together the existing elementary school, the library, the headmaster house and the new high school building. The pavilion creates a courtyard, which can be used by the whole village after school hours for common activities such as cultural events, village assemblies, open-air cinema, dance performances etc.

© Julia Raff
© Julia Raff

The two-storey building is based on a simple floor plan typology. The architectural language is developed from the traditional way of construction. The attempt is to build with local materials in order to embed the new building carefully into the surrounding area. It has been crucial to build sustainable with ecological materials and at the same time to ensure a strong and durable structure in order to use the building as cyclone shelter.

© Julia Raff
© Julia Raff

The school is constructed with the traditional 'brick noggin structure', a timber frame construction with brick masonry infill on a solid concrete base. The pergola is designed with an ornamental bamboo mesh, which serves as sun protection. Suspended ceilings made of bamboo and glass wool provide good acoustics and create a warm and comfortable atmosphere within the classrooms.

© Julia Raff
© Julia Raff

Due to the climate there is no need for glass windows, only for shutters serving as rain protection. With their fold- out mechanic they function as well as sun protection. The timber louvers within the shutters and underneath the roof ensure an excellent air ventilation and prevention against overheating.

© Julia Raff
© Julia Raff

All timber of the previous school is reused for the new wooden framework, for furniture and the pavilion. All bricks are manufactured locally, bamboo and wood work is produced on site. The coloured pigments for doors and windows are from Pathein, a nearby city, which is famous for its umbrella production. The pigments are used for the ornamental umbrella painting.

© Julia Raff
© Julia Raff

The project also tried to strengthen the local economy. Only a few highly qualified workers are engaged from Pathein and Yangon. The majority are local workers who are trained on site during the building process.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ngwesaung, Republic of the Union of Myanmar

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "High School Thazin / Ackermann+Raff" 07 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/534728/high-school-thazin-ackermann-raff/> ISSN 0719-8884
© Julia Raff

没有玻璃窗和天花板的学校 / Ackermann+Raff

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.